Mai puțin de jumătate din candidații la locurile scoase la concurs de MApN au fost admiși! Candidații au picat pe capete! Se pregătește o nouă rundă de recrutări
Ministerul Apărării Naționale (MApN) informează, luni, într-un comunicat de presă, că pregătește o nouă rundă de recrutări.
După încheierea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României, datele sunt îngrijorătoare.
Concret, la campania de recrutare care s-a desfășurat în 41 de județe și în municipiul București s-au înscris 6.448 de candidați.
Aceștia au încercat să ocupe cele 5.093 de locuri scoase la concurs de către Ministerul Apărării.
Citește și Cât vor câștiga, în luna mai 2024, soldații proaspăt încadrați în Ministerul Apărării
24% dintre candidați au fost respinși la proba sportivă, 18% nu au trecut de evaluarea psihologică, iar 12% au picat la evaluarea medicală. Astfel, doar 2.626 de candidați au fost admiși.
Noua etapă de recrutare va avea loc în luna mai, informează MApN.
Analiza Statului Major al Apărării:
„Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție în unități a candidaților admiși.
Vă prezentăm mai jos principalele date ale analizei:
Ø campania de recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București;
Ø nr. locuri scoase la concurs: 5.093;
Ø nr. candidați: 6.448 (dintre care fete: 20%);
Ø indicele de interes (raport între nr. candidaților și nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;
Ø proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
Ø proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
Ø proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%;
Ø nr. candidaților admiși: 2.626;
Ø indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși): 40%.
Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări.
Valoarea pozitivă a interesului tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil. În acest context, consolidarea proporției corpului soldaților/gradaților profesioniști în structura de personal a instituției apărării naționale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecție ale soldaților profesioniști. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai a.c.”.