Numele tatălui lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, apare în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie ’90

Medicul Cătălin Cîrstoiu a fost ales de Coaliția PSDPNL să candideze la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Cătălin Cîrstoiu este fiul lui Ion Cîrstoiu, fost director al Întreprinderii de Transport Argeș, devenit ulterior parlamentar și prefect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele lui Ion Cîrstoiu apare în Dosarul Mineriadei

În anul 2017, conform Jurnalul de Argeș, în urma redeschiderii Dosarului Mineriadei din 13-15 iunie, Parchetul Militar l-a audiat pe Ion Darie, căpitan de poliție și șef al Biroului Pază și Ordine din Poliția Pitești la data Mineriadei.

Tatăl candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei, acuzat că a pus la dispoziția minerilor câmpulungeni autobuze și bâte, pentru a se deplasa la București

Conform surse citate, Ion Darie a afirmat că „în autobuzele cu care se plecase la București erau echipamente de miner și bâte”. 

De asemenea, Ion Olteanu, la vremea respectivă lider al minerilor din Câmpulung, a precizat, potrivit Jurnalul de Argeș, „lângă Pitești, la Podul Viilor, am fost așteptați de prefectul Olteanu, de directorul Cârstoiu de la ITA și de Poliție” sau că ITA a pus la dispoziția minerilor câmpulungeni nouă autobuze cu burduf.

Ion Cîrstoiu: „Nu am avut nicio implicare în evenimentele din iunie ’90. Acele autobuze erau folosite pentru transportul minerilor la lucru, nu eu am decis ca ei să le transforme în curse speciale și să plece cu ele la București”

Contactat de presa locală în anul 2017, Ion Cîrstoiu a declarat că nu s-a implicat în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Totodată, ele a menționat că autobuzele respective erau folosite pentru transportul minerilor la lucru și că nu el a decis ca minerii să le transforme în curse speciale și să plece cu ele la București.

„Am dat deja o declarație pe acest subiect, am fost audiat de un procuror, prin 2007, am spus atunci tot ce era de spus și chiar acel procuror s-a lămurit că nu am avut nicio implicare în evenimentele din iunie 1990. Am spus atunci tot ce trebuia spus.

Acele autobuze erau folosite pentru transportul minerilor la lucru, nu eu am decis ca în locul traseelor pentru care le-am dat noi autobuzele ei să le transforme în curse speciale și să plece cu ele la București.

Chiar nu am avut nicio implicare și nu mă tem de nimic. Nici nu cred că mă vor mai chema acum, nici măcar ca martor.

Cât despre calitatea de inculpat nu am nicio teamă pentru că nu va exista această calitate, nu am făcut nimic care să mă inculpe”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Ion Cîrstoiu.

Ion Cîrstoiu a fost deputat PD, între anii 1996-2004. În perioada1991-1992 a fost preşedinte al Organizaţiei judeţene FSN Argeş. De asemenea, el a mai ocupat funcțiile de primar al Piteștiului și de prefect al județului Argeș.

Numele fostului prefect Cârstoiu apare și într-un dosar al „Mafiei Permiselor” din județul Argeș. În iulie 2014, Universul Argeșean titra: „Fostul prefect de Argeş, Ion Cîrstoiu, turnat la greu din puşcărie de cei condamnaţi în Dosarul permiselor auto”. Fostul prefect a fost acuzat de implicare în „Mafia Permiselor” eliberate fraudulos. Precizăm că Ion Cîrstoiu a respins acuzațiile, declarând, conform sursei citate, că sunt „simple fabulaţii”. Mai mult, el nu a fost cercetat niciodată în acest caz.