Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București și jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (BSIJ), sub coordonarea procurorilor DIICOT, au destructurat o rețea de cămătari.
Astfel, oamenii legii au descins, la primele ore ale dimineții, la 19 adrese din București, respectiv din județele Ilfov și Prahova.
Conform anchetatorilor, la începutul anului 2022 ar fi fost constituit, în București, un grup infracțional organizat, format din nou membri, cu scopul de a obține câștiguri din camată și șantaj.
Liderul grupării ar fi oferit împrumuturi cu dobândă, ca îndeletnicire, mai multor persoane vătămate, iar, ulterior, împreună sau cu sprijinul celorlalți membri, le-ar fi amenințat cu acte de violență ori ar fi exercitat asupra lor și a membrilor de familie presiuni psihice, inducându-le o stare de puternică temere pentru a obține de la acestea bunuri sau foloase patrimoniale necuvenite.
Comunicatul Poliției Române:
„La data de 20 martie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov și Prahova, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj și complicitate la șantaj.
În baza probatoriului administrat s-a reținut că, la începutul anului 2022, în municipiul București, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, format din nouă membri, având ca scop comiterea infracțiunilor de camătă și șantaj.
Din cercetările efectuate a reieșit că una dintre persoanele cercetate, lider al grupului infracțional organizat, ar fi oferit împrumuturi cu dobândă, ca îndeletnicire, mai multor persoane vătămate, iar, ulterior, împreună sau cu sprijinul celorlalți membri, le-ar fi amenințat cu acte de violență ori ar fi exercitat asupra lor și a membrilor de familie presiuni psihice, inducându-le o stare de puternică temere pentru a obține de la acestea bunuri sau foloase patrimoniale necuvenite.
De asemenea, invocând o datorie a uneia dintre victime, ar fi menținut-o, prin acte de constrângere, (preluarea documentelor personale și amenințări) în stare de dependență financiară, în scopul obținerii unui imobil, proprietatea acesteia.
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești.
La acțiune participă şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.