Pensionarii, obligați să scoată sume importante din buzunar, pentru a le fi recalculate pensiile

Ies la iveală detalii incredibile despre recalcularea pensiilor pe care o pregătește Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS)!

Pensionarii sunt nevoiți să scoată bani din buzunare, tocmai pentru a le fi recalculate și a primi pensiile majorate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a obține adeverințele de venit necesare la dosar, oamenii sunt puși pe drumuri. Iar în lipsa unei arhive electronice, cele mai multe adeverințe de venit necesare la dosar le găsesc la firmele de arhivare, care eliberează documentele contra-cost, în locul întreprinderilor care au falimentat, informează Stirileprotv.ro.

Sursa foto: Captură Știrile PRO TV

Ce spun pensionarii?

 „300 de lei (n.r. – l-a costat adeverința). Arhiva este la Slobozia. Am fost la Slobozia, a costat și mersul până acolo”, a declarat, pentru sursa citată, un pensionar.

Conform Stirileprotv.ro, costul adeverințelor care atestă că angajatul a primit, pe lângă salariul de bază, sporuri, prime sau alte bonusuri este de aproximativ 100 de lei, pentru fiecare an de muncă.

O familie a ajuns să plătească pentru două adeverințe în jur de doua mii de lei.

„Jumătate din veniturile familiei noastre se duc pe două adeverințe pe care nu știm când le primim și cum le primim, ni le poate da incomplete, ni le poate da să nu le folosim la nimic și nu este în regulă”, a declarat un pensionar clujean.

Cei de la firmele de arhivare susțin că tarifele sunt reglementate prin ordin dat de Președintele Casei de Pensii și sunt calculate în funcție de norma de timp și de salariul minim pe economie.

Ce spune legea?

Conform Normelor de aplicare a noii Legi a pensiilor, „în situaţiile în care, pentru anumite perioade ulterioare datei de 31 martie 2001, stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, respectiv veniturile brute lunare realizate pe baza cărora se determină punctajul lunar nu pot fi dovedite prin declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau prin declaraţia nominală de asigurare sau se constată erori în cuprinsul acestor declaraţii, persoana în cauză sau reprezentantul legal al acesteia poate prezenta la depunerea cererii de pensionare la casa teritorială de pensii competentă alte documente doveditoare”.

Documentele doveditoare pot fi:

a) carnetul de muncă, cu înregistrările efectuate potrivit legii, în original şi în copie;

b) certificate cu informaţii extrase din registrele generale de evidenţă a salariaţilor depuse de angajatori potrivit art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările şi completările ulterioare;

c) certificate/adeverinţe eliberate în condiţiile legii de Arhivele Naţionale sau de către deţinătorii legali ai arhivelor foştilor angajatori;

d) hotărâri judecătoreşti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie;

e) alte documente prevăzute de lege privind stagiul de cotizare şi veniturile brute lunare realizate.

(3) Documentele prevăzute la alin. (2) lit. d) şi e) se prezintă în original sau în copie certificată, după caz.

„Prevederile se aplică numai în situaţiile în care se dovedeşte că angajatorul sau entitatea asimilată angajatorului, precum şi persoana juridică sau fizică plătitoare de venituri persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. f), altele decât cele care depun declaraţie individuală de asigurare, se află în imposibilitatea de a întocmi şi de a depune declaraţia nominală de asigurare sau declaraţia nominală de asigurare rectificativă, după caz. Dovada imposibilităţii angajatorului de a întocmi şi de a depune declaraţia nominală de asigurare sau pe cea rectificativă a declaraţiei nominale de asigurare se face prin document emis de registrul comerţului din care să rezulte faptul că acesta a fost radiat”, se precizează în Normele de aplicare a noii Legi a pensiilor.