EXCLUSIV Polițiștii reacționează după ‘albirea’ procurorului Horodniceanu: Nu face decât să încurajeze un comportament de genul ‘Sunt senator Șoșoacă’
Luni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv ca procurorul Daniel Horodniceanu să scape de sancțiuni, după ce fostul șef DIICOT i-a umilit pe polițiștii care l-au oprit în trafic.
Astăzi reporterul AnchetaZilei.ro, Eugen Dinu, a discutat pe acest subiect cu președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, Vasile Zelca.
Șeful celui mai important sindicat din Ministerul de Interne a criticat hotărârea magistraților de la Înalta Curte, precizând că o astfel de decizie nu poate decât să încurajeze un comportament de genul „Sunt senator Șoșoacă”.
„Albirea domnului Horodniceanu nu face decât să încurajeze un comportament de genul: Sunt senator Șoșoacă”
„Albirea domnului Horodniceanu nu face decât să încurajeze un comportament de genul <<Sunt senator Șoșoacă, sunt deputatul X, sunt președintele Consiliului Județean Y>>. Și fiecare să-și spună titulatura funcției pe care vremelnic o deține. Noi, în trafic, suntem domnul Zelca, domnul Horodniceanu, domnul X, doamna Y, nu suntem funcția, nu funcția conduce autoturismul.
Că le place unora, că nu place, ăsta este adevărul. Iar noi am considerat clar că prin această albire a domnului Horodniceanu nu se face decât să se încurajeze acest comportament nefiresc, la limita legii până la urmă, pentru că putem vorbi, la un moment dat, de un trafic de influență, dacă eu spun cine sunt, spunându-mi și funcția pe care o dețin, funcție din care pot să-l contactez mai ușor pe inspectorul-șef, funcție din care pot avea o influență asupra viitorului polițistului etc.”, a afirmat, pentru AnchetaZilei.ro, Vasile Zelca.
„Am propus deja să se schimbe Articolul 16 din Constituția României și, în loc de nimeni nu e mai presus de lege, să scrie Horodniceanu e mai presus de lege”
„Noi am propus deja să se schimbe Articolul 16 din Constituție și, în loc de nimeni nu e mai presus de lege, să scrie Horodniceanu e mai presus de lege. Și gata, ca să știm și noi o treabă! Sau să le pună în faruri niște luminițe mov, ca să știm că unul dintre cei de la volan e unul dintre protejații României, care nu trebuie scos din trafic, pentru că ai mei colegi, care l-au scos din trafic, l-au scos din trafic pentru că în noapte o pereche de faruri i-a depășit neregulamentar.
Nu le-au spus nimic farurile că la volan e domnul Horodniceanu, cum a zis el la început, când a încercat într-un mod extrem de pueril să se apere, domne, este o scenetă pusă la cale de polițiști. Cei doi colegi n-aveau de unde să știe cine este la volanul unui autoturism pe care l-au văzut noapte, că i-a depășit neregulamentar, n-aveau de unde să știe că e domnul Horodniceanu”, a explicat Zelca.
Paradoxal, în acest moment, tot polițiștii sunt cercetați în dosar, după ce filmarea a ajuns în spațiul public
„Se fac cercetări pentru faptul că au ajuns în spațiul public acele filmări, dar noi ne dorim să se ducă până la capăt acele cercetări, pentru că noi, ca sindicat, SNPPC, le-am asigurat asistență juridică celor doi polițiști și li s-a făcut inclusiv percheziție electronică la telefoane și s-a stabilit clar că ei au trimis filmarea doar către șeful profesional, pentru că, dându-și seama cu cine au de-a face, au intuit imediat că vor apărea ceva necazuri și, nefuncționând body cam-ul, au fost foarte inspirați să pornească telefonul, să filmeze cu telefonul propriu.
Dar s-a dovedit până acum, în cursul cercetării penale, că acea filmare a plecat doar la șeful profesional, doar cu titlul de informare: asta s-a întâmplat, azi-noaptea ne-am întâlnit cu acest personaj care ne-a amenințat voalat că se va duce la inspectorul-șef, că de ce l-am oprit, că de ce nu cunoaștem cine este, că din cauza lui, ca să-l citez, avem noi salariile mai mari și tot așa. Și au vrut să-și informeze șeful profesional.
Mai departe suntem și noi curioși să vedem dacă domnii procurori vor merge cu cercetările până la final, să stabilească clar cine a dat presei, dar până la urmă să știți că a fost benefică, din punctul meu de vedere cel puțin, această publicitate, pentru că am văzut că în România anului 2023 încă se întâmplă astfel de situații. Și vedem că se întâmplă acum și în 2024, cu anumiți funcționari publici de rang înalt, vremelnic de rang înalt, care cred că dacă sunt pe acele funcții li se cuvine totul și ei trebuie să încalce legea”, a mai spus Vasile Zelca, pentru AnchetaZilei.ro.
„Este strict apanajul Poliției cum organizează activitatea pe Ordine și Siguranță Publică”
„Și atunci, normal că un astfel de comportament încurajează pe viitor un comportament similar: știi cine este mama, știi cine este tata, știi cine sunt eu? Eu nu o să mă prezint niciodată, când mă oprește Poliția, că și eu am fost oprit de Poliție, de colegii mei. Niciodată nu le-am spus: Sunt președintele SNPPC, Vasile Zelca. Am așteptat, mi-a cerut documentele, i-am dat documentele, dacă am greșit, am fost sancționat.
Eu am primit amendă de la colegii mei, că am trecut prin loc nepermis.
Mi-e rușine, dar mi-am asumat. Mi-am luat sancțiune, nu am comentat deloc, nu le-am zis cine sunt eu, că vă fac, că vă dreg. Dacă vreau să depun contestație, este dreptul meu, ca al oricărui cetățean al României. Nu înțeleg acum cu ce este mai prejos jurnalistul Eugen, să zic că sunt redactor-șef la X ziar, Zelca Vasile, nu!
Conducătorul auto este conducător auto, iar, din punctul nostru de vedere, domnul Horodniceanu nu trebuia să se recomande cu funcția, nu trebuia să spună că se duce la inspectorul-șef, nu trebuia să chestioneze polițiștii ce caută ei acolo – Dar de ce stați aici? Este strict apanajul Poliției cum organizează activitatea pe Ordine și Siguranță Publică, pe zi sau pe noapte. Și în niciun caz al vicepreședintelui CSM, domnului Horodniceanu. Nu intră în atribuțiile sale să chestioneze polițiștii: Ce căutați aici, la ora asta? Dar de ce m-ați oprit pe mine?
„Dezavuăm această hotărâre”
Noi oprim și scoatem din trafic pe cei care, în general încalcă legea sau, dacă avem ceva activități specifice, punctuale, facem filtru și îi oprim pe toți, pentru că și dumneavoastră, și eu, și domnul Horodniceanu ar trebui să fim direct interesați ca Poliția să-și facă treaba, să-i scoată din trafic și să-i elimine din trafic pe cei care încalcă grav legea, care umblă băuți, drogați etc. Astfel încât să diminuăm cât mai mult acest pericol public de pe drumurile publice.
Pentru că mâine-poimâine îmi lovește mie familia un conducător auto care este sub influența băuturilor alcoolice, a drogurilor, care nu respectă regulile de depășire. Dacă nu semnalizezi intenția, poate și eu vreau să schimb banda și mă uit în spate și văd că dumneavoastră circulați în spatele meu fără să semnalizați, eu schimb banda, dumneavoastră mă depășiți și ne pocnim. Și Doamne ferește, poate ieși o tragedie dintr-o astfel de tamponare.
Nu suntem de acord, dar nu avem ce face, dezavuăm această hotărâre, noi speram să se dea un exemplu, astfel încât polițiștii să nu mai fie intimidați cu astfel de comportamente. Cu o astfel de hotărâre, cu tot respectul, Înalta Curte nu a făcut decât să încurajeze pe viitor un alt astfel de fenomen și degeaba încercăm noi, după aceea, să-l diminuăm, pentru că oamenii care au astfel de comportamente, spunem noi, la limita legii, ba chiar ilegale la un moment dat, nu trebuie încurajați să adopte un astfel de comportament”, ne-a mai declarat liderul SNPPC.
Horodniceanu a scăpat de sancțiuni
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis ca procurorul Daniel Horodniceanu să scape de sancțiuni, după ce fostul șef DIICOT i-a umilit pe polițiștii care l-au oprit în trafic.
În anul 2023, Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca Horodniceanu să nu fie sancționat în acest scandal.
Ulterior, Inspecția Judiciară a făcut recurs. Astăzi ÎCCJ a menținut decizia CSM. Hotărârea Înaltei Curți este definitivă.
Soluția ÎCCJ:
„Minuta deciziei civile nr. 52. În unanimitate: Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formulată de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin în temeiul art. 267 TFUE.
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta-reclamantă Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 5/P/2023.
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva Încheierii din 11 octombrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în acelaşi dosar. Definitivă.
Cu majoritate: Admite recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
Înlătură din cuprinsul Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, considerentele privind respingerea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Horodniceanu Daniel Constantin, sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi le înlocuieşte cu propriile considerente. Menţine soluţia din dispozitivul hotărârii atacate.
Respinge cererea recurentului-pârât Horodniceanu Daniel Constantin privind plata cheltuielilor de judecată. Definitivă. Cu opinie separată a domnului judecător Cristinel Grosu şi a doamnei judecător Mădălina- Elena Vladu – Crevon, în sensul: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publica, astăzi, 11 martie 2024”.
Horodniceanu, către polițiștii care l-au oprit în trafic: „Sunt procuror-șef Horodniceanu, de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți?”
„Sunt procuror-șef Horodniceanu, de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare? Dar de unde sunteți dumneavoastră? De la Vaslui sau de la Iași?
(…) Din cauza mea, dumneavoastră aveți undeva la 15% la salariu, adică în favoarea dumneavoastră, da? Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați luat 15%”, spune Horodniceanu, conform filmării făcute publice de Jurnalist.ro, în mai 2023.