Sprijin pentru persoanele nevoiașe în luna martie! Un nou transport de lemne de foc, livrat către beneficiari, prin programul ‘Case cu Căldură’
Miercuri, reporterul AnchetaZilei.ro a participat la o nouă acțiune de voluntariat, la invitația Asociației Energia Inteligentă (AEI), în satul Teșila, comuna Valea Doftanei.
Un nou transport de lemne de foc a fost livrat persoanelor nevoiașe, prin programul „Case cu Căldură”, inițiat de Asociația Energia Inteligentă, sub patronajul Ministerului Energiei, fiind sprijinit și de Crucea Roșie Română.
Reamintim că sute de familii beneficiază de acest sprijin. Miercuri, lemnele de foc au plecat către mai multe familii din zona Valea Doftanei, județul Prahova.
Reprezentanții Crucea Roșie – Adrian Halpert, directorul general al Crucea Roșie, și Gabriela Rădulescu, directorul Crucea Roșie Prahova – ne-au dezvăluit și cum au fost selectați beneficiarii acestui sprijin.
Rădulescu ne-a explicat că au fost alese cele mai vulnerabile familii, iar Halpert ne-a detaliat că majoritatea sunt familii cu mulți copii, fiind vorba despre un tipar.
„Sunt familii cu foarte multe probleme, cu probleme speciale, iar, pentru ei, acest proiect în care am fost implicați înseamnă o gură mare de oxigen, înseamnă încălzirea casei pentru o lună-o lună și jumătate.
Având că Crucea Roșie Română are unul dintre principii umanitatea, la asta ne referim. Identificarea acestora s-a făcut ținând cont de cele mai vulnerabile familii”, a afirmat Gabriela Rădulescu, directorul Crucea Roșie Prahova.
„Majoritatea sunt familii cu mulți copii, sunt și bătrâni, dar majoritatea sunt familii cu mulți copii. E un tipar, din punctul acesta de vedere, pentru că sărăcia merge mână în mână cu educația precară și toate lucrurile astea reprezintă un cerc vicios, din care acest gen de oameni ies foarte greu, dacă nu sunt ajutați”, a precizat Adrian Halpert, directorul general al Crucea Roșie.
Listele cu beneficiarii sunt întocmite de către Crucea Roșie, în baza informațiilor obținute de-a lungul anilor, precum și în colaborare cu direcțiile de asistență socială și autoritățile locale
Întrebat de reporterul AnchetaZilei.ro dacă acești oameni au fost cei care au contactat Crucea Roșie, Adrian Halpert ne-a răspuns: „Noi, la Crucea Roșie, la nivelul filialelor, fiecare filială are liste de beneficiari. Listele le întocmesc filialele, în funcție de activitățile pe care le desfășoară de-a lungul anilor.
Și există și liste la direcțiile generale de asistență socială și în colaborare cu autoritățile locale”.
La întrebarea dacă primăriile pun la dispoziție listele, Gabriela Rădulescu ne-a precizat: „O parte din ei, da, o parte sunt identificați de noi, fie că vin la noi și ne cer sprijinul, fie că mergem noi pe teren și facem, la rândul nostru, anchete sociale.
Iar, apropo de ce mi-ați zis, noi vom avea în județ, la Filipeștii de Târg, în Brătășanca, este o clădire dezafectată. Nu este racordată nici la curent și nici la vreo altă sursă, sunt patru familii care trăiesc acolo și cărora le vom duce lemne. Ei sunt deja sprijiniți de noi cu pachete alimentare, prin proiectul național Banca de Alimente, iar, într-adevăr, acea clădire este deconectată de tot”.
Partenerii proiectului sunt: OMV Petrom, Depogaz, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Nuclearelectrica. Distribuție Energie Electrică România, One Supply & Trading, Inform și Bridgepoint Capital, precum și alți donatori persoane fizice.