Casa de Pensii a făcut vineri, 23 februarie, un anunț important pentru beneficiari. Se pot ridica până în data de 27 februarie 2024.
Mai precis, Casa Județeană de Pensii Bihor îi anunță pe benficiari că i-au fost repartizate 70 de bilete de tratament balnear, aferente Seriei a II-a din 2024.
Tichetele de tratament pot fi ridicate de beneficiari până în data de 27 februarie, urmând ca redistribuirea biletelor să aibă loc la 28 februarie.
Casa de Pensii: „‼️ 𝐈̂𝐧 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 – 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐚 𝟐
Casei Judeţene de Pensii Bihor i-au fost repartizate un numar de 70 bilete de tratament balnear aferente seriei 2 începând cu data de 06.03.2024, pentru urmatoarele statiuni:
– Buzias 2 bilete, Covasna 2 bilete, Geoagiu 4 bilete, 1 Mai 48 bilete, Moneasa 14 bilete
Acestea se pot ridica de la sediul instituţiei noastre zilnic, conform programului de lucru, de luni până joi între orele 8.00-14.00, vineri între orele 8.00-12.00 pana in data de 27.02.2024.
➡️ Situația cererilor de bilet de tratament aprobate pe seria 2 —- https://www.cjpensiibihor.ro/…/06/s2_2024_aprobate.pdf
➡️ Situația cererilor de bilet de tratament neaprobate pe seria 2 —- https://www.cjpensiibihor.ro/…/06/s2_2024_neaprobate.pdf
Redistribuirea biletelor de tratament va avea loc la data de 28.02.2024 începând cu ora 8:00 ”.
Detalii despre eliberarea biletelor de tratament
Casa de Pensii oferă și detalii despre cum se eliberează aceste bilete de tratament balnear.
„Biletele de tratament se eliberează conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr. 196/25.01.2024 al Presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special- în original şi în copie- eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.
Persoanele încadrate în grad de handicap grav care au dreptul la asistent personal sau au optat pentru indemnizaţia lunară pentru însoţitor, respectiv pensionarii de invaliditate gradul I care beneficiază de indemnizație de însotitor pot beneficia de bilet de tratament balnear doar dacă sunt însoţite.
De asemenea însoţitorii persoanelor încadrate în grad de handicap grav / în gradul I de invaliditate trebuie să îndeplinească condiţiile de la art. 122 alin. 2 al Legii nr.263/2010 cu modificările şi completările ulterioare.
Prin excepţie, pot beneficia de bilete de tratament fără a fi însotiti, persoanele încadrate în grad de handicap grav care au dreptul la asistent personal sau au optat pentru îndemnizaţia lunară pentru însoţitor, respectiv pensionarii de invaliditate gradul I care primesc indemnizaţia de însoţitor, în baza declaraţiei pe proprie răspundere din care reiese că se pot descurca singuri (fără însoţitor) pe perioada sejurului, ţinând cont și de faptul că bazele de tratament contractate funcţionează în regim hotelier, şi nu în regim de spitalizare.
Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să îl ridice”, precizează Casa de Pensii Bihor.
Schimbarea care intră în vigoare în septembrie 2024! Șeful Casei de Pensii: ‘Acum nu se iau în calculul pensiei’
Începând cu luna septembrie 2024, noua Lege a pensiilor – Legea nr. 360 din 2023 – va intra în vigoarea, iar potrivit lui Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), actul normativ va aduce schimbări radicale în sistem.
Concret, șeful Casei Naționale de Pensii a explicat că, începând cu luna septembrie a.c., la calculul pensiei vor fi luate în considerare și sporurilor.
Daniel Baciu a spus că vorbim inclusiv de formele de remunerare existente înainte de Revoluția din Decembrie 1989.
Șeful Casei de Pensii: „Acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”
„(…) mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a punctat Baciu.
„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat Daniel Baciu, pentru Știrileprotv.ro.
„Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulate în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a mai spus Baciu.