Amintirile unui ‘Gugulan’. Marcel Vela, despre clipele trăite la Revoluția din Decembrie 1989: A curs sânge, se auzeau urlete de durere și strigăte după ajutor
Amintirile unui ‘Gugulan’. Marcel Vela, despre clipele trăite la Revoluția din Decembrie 1989: A curs sânge, se auzeau urlete de durere și strigăte după ajutor
La 26 de ani, în Decembrie 1989, proaspăt absolvent de facultate, Marcel Vela, actualul ministru al Afacerilor Interne, ieșea în stradă pentru a schimba lumea, cu implicarea și euforia sa de „tânăr gugulan”, după cum a dezvăluit pentru Bugetul.ro.
Marcel Vela a acceptat marți, în Ajunul Crăciunului, să-i povestească reporterului Bugetul.ro despre clipele trăite la Revoluția Română din 1989.
Ministrul de Interne își amintește că acele momente din seara de 21 decembrie au fost cumplite, însă erau „pictate parcă într-un tablou incredibil de optimist și fericit, pentru că toți simțeam sfârșitul dictaturii”.
„Clipele din 21 seara, când a curs sânge și s-a murit în Caransebeș, au fost cumplite, dar pictate parcă într-un tablou incredibil de optimist și fericit, pentru că toți simțeam sfârșitul dictaturii.
A început să se tragă în noi în momentul în care am încercat să eliberăm doi prieteni arestați de Miliție pentru că scriseseră pe zidurile din oraș lozinci împotriva lui Ceaușescu, încă înainte de 16 decembrie 1989.
Strigam toți, în fața fostului sediu al Miliției, lozinci anticomuniste și scandam la unison cuvântul „Libertate!”.
Bucuria acestui tablou, incredibil pentru toată lumea, a fost curmată în momentul în care a început să se tragă spre manifestanți din interiorul Miliției.
„A curs sânge, se auzeau urlete de durere și strigăte după ajutor”
Zgomotele provenite de la împușcături, geamurile sparte de tirul gloanțelor, bucăți de tencuială căzute pe trotuare și țipetele de groază au tranformat totul în clipe dramatice și un infern nesfârșit.
A curs sânge, se auzeau urlete de durere și strigăte după ajutor.
Eram toți disperați pentru a găsi împreună o soluție să transportăm răniții la spital, fără să ne mai gândim fiecare cum să ne ferim de gloanțele care ne șuierau pe la urechi.
Am simțit atunci că libertatea se va câștiga foarte greu, dar merită cu prisosință jertfa, implicarea și euforia noastră de tineri gugulani, care voiau să schimbe în bine Lumea!”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Marcel Vela.
Cine sunt „gugulanii”?
La această întrebare ne răspunde chiar Marcel Vela.
„Gugulani este denumirea celor care locuiesc în jurul Vârfului Gugu, muntele sacru al Dacilor”, mi-a declarat șeful Internelor.
„Municipiul Caransebeș este unul din cele opt Orașe-Martir, pentru că aici s-a murit încă din 21 (n.r. – 21 decembrie 1989), când s-a cucerit Miliția, Procuratura și Consiliul Popular Orașenesc”, ne-a mai spus Marcel Vela.
Mai mult, Marcel Vela a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că a renunțat la indemnizația de revoluționar, așa cum de altfel a renunțat la toate drepturile care i se cuveneau pentru că a participat la răsturnarea regimului comunist.
„Nu figurează nicio indemnizație de revoluționar la mine în ‘Declarația de avere’ pentru că am refuzat-o, la fel ca și pe celelalte drepturi (locuință, teren etc.). Pentru simplul motiv că nu pentru vreun avantaj personal am ieșit atunci, tânăr și rebel, pe strada care ducea spre libertate”, a precizat Marcel Vela.
Eugen DINU, articol publicat și pe Bugetul.ro, la 25 decembrie 2019