EXCLUSIV Fostul șef al Parchetelor Militare, generalul-magistrat Ioan Dan: „Ca să mascheze acțiunea teroristă, Securitatea a pus informatorii să tragă. Totul a fost falsificat, mistificat”
AnchetaZilei.ro publică astăzi un nou episod din interviul realizat cu generalul magistrat (rtr.) Ioan Dan, fost procuror general-adjunct al Parchetelor Militare.
În calitate de șef al Parchetelor Militare, generalul magistrat Ioan Dan a condus ancheta, la începutul anilor ’90, în cazul crimelor din dosarul Revoluției Române din Decembrie 1989.
Astăzi vă prezentăm a declarat, pentru AnchetaZilei.ro, generalul magistrat Ioan Dan în privința celebrului caz petrecut în timpul Revoluției Române din Decembrie 1989, la Brașov, cel al poștașului turnător la Securitate, Molan Tudor, arestat pentru acte de terorism.
Arestat la 23 decembrie 1989, Molan Tudor a murit în Arestul Miliției, în noaptea de 8 spre 9 ianuarie 1990.
Molan a susținut, în fața procurorului militar șef, că a fost pus de un ofițer de Securitate pensionat, pe nume Morariu, să tragă în populație.
„Securitatea a organizat o acțiune paralelă, ca să mascheze acțiunea principală”
În interviul pe care l-a acordat reporterului AnchetaZilei.ro, Ioan Dan a afirmat că, de fapt, poștașul Molan, care era și informator, a fost folosit pentru a masca acțiunea de represiune a Securității.
Potrivit fostului șef al Parchetelor Militare, în timp ce Molan a fost arestat, alți doi indivizi, care au tras și au omorât soldați din Armată, au reușit să fugă de la locul faptei.
E important de menționat că Molan Tudor a murit în Arestul Miliției, călcat în picioare. Iar medicul legist Alexandru Moga, cel care a realizat autopsia, a consemnat că moartea lui Molan a fost una „patologică, neviolentă”.
Paradoxal, tot el scrie că decesul ar fi survenit în urma leziunilor suferite la 23 decembrie, când a fost prins de populație, leziunile fiind produse prin „strivire cu picioarele”.
Mai mult, același medic, Alexandru Moga, l-a consulat pe Tudor Molan la 28 decembrie, în Arestul Miliției.
Și ce credeți? La momentul respectiv, el a menționat în fișa medicală că Molan ar fi avut nevoie de 14-15 zile de îngrijiri medicale, din cauza leziunilor care pot data din 23 decembrie.
Fostul șef al Parchetelor Militare, generalul-magistrat Ioan Dan, pentru AnchetaZilei.ro: „Ca să mascheze acțiunea teroristă, Securitatea a pus informatorii să tragă. Totul a fost falsificat, mistificat”
Eugen Dinu: Vorbeați mai devreme de Revoluția de la Brașov și mi-a venit în minte cazul Molan, cel al poștașului folosit de Securitate.
Ioan Dan: Sigur! Da, ei (n.r. – securiștii) au folosit o mască, pentru că și la Otopeni s-a întâmplat același lucru: Securitatea a organizat o acțiune paralelă, ca să mascheze acțiunea principală.
Ori, la Brașov s-a întâmplat același lucru. Ca să mascheze acțiunea teroristă, de represiune a Securității, au, să-i zic, „angajat” niște informatori de acolo, i-au înarmat și i-au pus să tragă, n-avea importanță unde.
Molan săracul, poștaș – aștia erau toți informatori, că umblau din casă în casă; vă dați seama ce sursă era! – și i-au pus o pușcă în mână, să stea acolo în cimitir, e un cimitir aproape de centrul Brașovului: „Când se adună lumea, tragi și tu!”; „Păi, eu nu știu să trag!”; „Hai că te învățăm noi! Dar nu contează unde tragi.”.
Și așa a tras Molan săracu’. Dar nu știu de ce i-au spus să iasă de acolo, după ce a tras. A ieșit cu pușca în mână și, bineînțeles, chiar Trupele de Securitate l-au reținut.
„În declarațiile date procurorului militar, spune tot: cum a fost instruit, cum a fost chemat împreună cu alții, într-o casă, de către un colonel pensionar de Securitate și că nu numai lui i-au dat pușcă”- Ioan Dan
În loc să se supună, a „scăpat” un glonț pe jos, n-a rănit pe nimeni. L-au prins și l-au dus în sediul fostului Comitet Județean de Partid.
Procurorul militar i-a dat mandat de arestare. În declarațiile date procurorului militar, spune tot: cum a fost instruit, cum a fost chemat împreună cu alții, într-o casă, de către un colonel pensionar de Securitate și că nu numai lui i-au dat pușcă.
A fost arestat și depus în arest. Era 23 decembrie. Supraviețuiește în Arestul Miliției până prin 12 (n.r. -de fapt, Molan moare în noaptea de 8 spre 9 ianuarie 1990), când moare, moare călcat în picioare, praf făcut tot grilajul costal.
„Călcat în picioare!”, a spus-o un deținut care a fost cu el. Că a venit un ofițer de Securitate, el a spus un nume (n.r. – Morariu), dar a venit unul cu același nume și a zis: „Măi, eu ți-am dat ție arma?”.
Eugen Dinu: Dacă-mi amintesc bine cazul, a fost închis împreună cu ofițerul de Securitate Morariu?
Ioan Dan: Morariu nu era închis. Era ofițer de Securitate, dar a avut acces acolo.
Eugen Dinu: Și cel care a fost închis?
Ioan Dan: Nu, nu era de la Securitate. A fost un informator al Securității, în aceeași celulă. Și zice (Molan): „Nu eu”. „Dar atunci de ce ai declarat?” (n.r. – i-ar fi spus ofițerul de Securitate) – și l-a tocat. Și Molan moare la început de an, i s-a făcut autopsia. A fost zdrobit pur și simplu.
„Medicii legiști erau oamenii Securității și făceau ce spunea Securitatea”, Ioan Dan, fostul șef-adjunct al Parchetelor Militare
Și medicul legist – medicii legiști erau oamenii Securității și făceau ce spunea Securitatea, așa verdict dădeau – a spus că a fost moarte naturală.
Eugen Dinu: E curios, pentru că, din ce am citit în cartea dumneavoastră, când a fost inițial închis, avea o fișă medicală…
Ioan Dan: Păi, sigur! L-a văzut medicul, ca pe toți deținuții pe care îi bagă în arest. Și n-avea nimic.
Eugen Dinu: Și după aceea?
„Medicul legist își depășește atribuțiile”
Ioan Dan: Și după aceea zice medicul legist, care își depășește atribuțiile…
Eugen Dinu: Era același, din câte îmi amintesc.
Ioan Dan: Bineînțeles! La autopsie a zis că leziunile se datorează faptului că, atunci când a fost capturat, a fost călcat în picioare. Nici vorbă de așa ceva! Tu, medic legist, n-ai dreptul să spui cine a provocat leziunile, tu descrii leziunile, nu cine i le-a făcut. Asta nu-i de competența ta.
A trecut vremea și l-am întrebat pe Cosneanu, care a fost șef aici (n.r. – generalul Gheorghe Cosneanu, fost șef al Parchetelor Militare, trecut în rezervă din ianuarie 2020): Ați stat de vorbă cu șeful Laboratului de Medicină Legală de la Brașov, care a făcut acel raport de autopsie de râsul lumii? Zice: „Nu mai trăiește, că, dacă trăia, îl arestam”.
„D-asta vă spun: totul a fost falsificat, totul a fost mistificat”
Aiurea, nu-l aresta. D-asta vă spun: totul a fost falsificat, totul a fost mistificat.
Procurorul militar șef a plecat, și-a dat demisia. El știa. Molan a dat declarație în ziua în care a fost prins, a dat declarație la procuror, că din cimitir a tras.
Nu se duce procurorul decât după trei zile. Nu se poate așa ceva! Ce să mai găsești tu după trei zile?
Iar ceea ce s-a stabilit, nu știu dacă ați reținut din carte, acest incident cu Molan, care a ieșit din cimitir cu arma în mână, a produs vâlvă.
Acolo era o biserică, iar doi indivizi care au tras și au omorât și soldați din Armată, în timpul ăsta, au coborât și au fugit. I-a văzut lumea cum au fugit pe deal în sus, pe Cetățuie. Deci, asta a fost diversiunea pe care au creat-o.