Fața mai puțin știută a polițistului sindicalist Cosmin Andreica: De la Guvernul Cioloș, la Administrația PSD! ANI l-a prins în incompatibilitate de două ori
Îl vedem mai mereu pe micile ecrane, dezbătând diverse subiecte legate de Poliția Română. Sindicalistul Cosmin Andreica a fost actorul unui moment ciudat, chiar hazliu, în decembrie 2023, arătându-ne cum poate să cumpere un kilogram de cocaină din Portul Constanța și să se plimbe cu el prin port, punând la zid conducerea Poliției Române și a Ministerului de Interne.
Potrivit spuselor sale, nu a fost la întrebări de niciun polițist și s-a plimbat nestingherit cu pachetul care, de fapt, era plin cu făină.
Eu știam că polițistul trebuie să prindă traficantul, nu să ne facă demonstrații despre cum, chipurile, pătrund drogurile în țară. Sau, dacă nu poate prinde traficantul, glumind un pic, ca un cetățean cinstit, să anunțe imediat Miliția, la telefon: 22 22 22.
Dar să revenim la ceea ce nu se prea spune despre liderul Sindicatului Europol. Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat în stare de incompatibilitate pe Andreica în două rânduri.
De asemenea, Andreica a fost consilier personal al ministrului Muncii, în Guvernul Cioloș, precum și director general adjunct administrativ în cadrul Direcției Administrative din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 – în subordinea Primăriei PSD.
În 2013, ANI l-a declarat pentru prima dată incompatibil
În august 2013, ANI a constatat că polițistul a deținut „simultan, atât funcția de agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu-Mare, cât și calitatea de administrator în cadrul „S.C. BOSS SPECIAL SECURITY S.R.L.”(societate comercială ce are ca obiect principal de activitate: activități de protecție și gardă)”.
Polițistul Andreica, consilier în Guvernul Cioloș
În decembrie 2015, Cosmin Andreica a fost numit consilier în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.
Mai exact, el a fost instalat în funcția de consilier personal al ministrului Muncii de la acea vreme, Ana Claudia Costea.
„Atribuția lui Andreica pentru noul post vizează în special Dialogul Social de la nivelul acestei instituții”, nota, la momenentul respectiv, presa locală.
ANI l-a declarat din nou incompatibil în 2019, pentru că a fost simultan și agent de poliție, și director în cadrul Direcției Administrative din DGASPC Sector 4
În octombrie 2019, ANI l-a depistat din nou în stare de incompatibilitate pe polițistul Andreica.
Mai precis, conform ANI, Cosmin Dorel Andreica a deținut, în perioada 14 iunie 2017-07 ianuarie 2019, simultan funcția publică cu statut special (agent de poliție) la Postul de Poliție Comunal Botiz din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și funcțiile de conducere de director administrativ, respectiv director general adjunct administrativ în cadrul Direcției Administrative din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.
În perioada respectivă – ca și acum -, Sectorul 4 era sub Administrația PSD.
Comunicatul ANI, din octombrie 2019:
„ANDREICA DOREL COSMIN, fost Funcționar public cu statut special (agent de poliție) în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare
INCOMPATIBILITATE
În perioada 14 iunie 2017 – 07 ianuarie 2019 a deținut simultan funcția publică cu statut special (agent de poliție) la Postul de Poliție Comunal Botiz din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și funcțiile de conducere de director administrativ, respectiv director general adjunct administrativ în cadrul Direcției Administrative din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
De asemenea, menționăm faptul că în data de 12 august 2013, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui ANDREICA DOREL COSMIN, întrucât exercita simultan funcția de agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu-Mare și calitatea de administrator în cadrul unei societăți comerciale”.
Comunicatul ANI din august 2013
„Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că ANDREICA DOREL COSMIN se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 23 ianuarie 2013, întrucât exercită, simultan, atât funcția de agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu-Mare, cât și calitatea de administrator în cadrul „S.C. BOSS SPECIAL SECURITY S.R.L.”(societate comercială ce are ca obiect principal de activitate: activități de protecție și gardă).
Astfel, ANDREICA DOREL COSMIN a încălcat atât dispozițiile art. 45, alin. (1), lit. g și i din Legea nr. 360/2002,
potrivit cărora „Poliţistului îi este interzis să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale […] să deţină orice altă funcţie publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepţia funcţiilor didactice din cadrul instituţiilor de învăţământ, a activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie literar-artistică”, cât șidispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora„[…] funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice […] funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca […] funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”.
ANDREICA DOREL COSMINa fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”.