Așa ceva? Tot Poliția a fost sancționată în scandalul Horodniceanu

Așa ceva? Tot Poliția a fost sancționată în scandalul Horodniceanu

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, în luna martie, ca procurorul Daniel Horodniceanu să scape de sancțiuni, după ce fostul șef DIICOT i-a umilit pe polițiștii care l-au oprit în trafic.

Acum, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat Inspectoratul de Poliție Județean Iași, după ce polițiștii l-au filmat pe Horodniceanu cu telefonul personal și i-au trimis filmarea, pe WhatsApp, șefului ierarhic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform jurnaliștilor de la 7iasi.ro, Poliția Iași susține că polițiștii pot filma persoane fără acordul acestora, dacă „există motive verosimile pentru a bănui că ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale ori tulburarea liniștii și ordinii publice”.

Totuși, potrivit sursei citate, articolul de lege invocat face referire la folosirea „mijloacelor tehnice din dotare”, nu a telefonului personal.

Citește și EXCLUSIV Polițiștii reacționează după ‘albirea’ procurorului Horodniceanu: Nu face decât să încurajeze un comportament de genul ‘Sunt senator Șoșoacă’

„Se constată că Inspectoratul de Poliție Județean Iași nu a adoptat suficiente măsuri de securitate pentru a se asigura că numai persoanele autorizate au acces la datele personale prelucrate, pentru care au autorizare, și nu a urmărit cu regularitate respectarea propriilor instrucțiuni de către persoanele care prelucrează date personale sub autoritatea sa, fapt care a condus la colectarea datelor personale (în special imaginea) ale domnului Daniel Horodniceanu în data de 5-6 mai 2023, în circumstanțele descrise în cadrul prezentului proces verbal, date care ulterior au fost diseminate în mass-media și în mediul online”, se arată în procesul-verbal prin care a ANSPDCP a sancționat Poliția Județului Iași, conform sursei menționate.

Daniel Horodniceanu, către polițiștii care l-au oprit în trafic: „Sunt procuror-șef Horodniceanu, de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți?”

În luna mai 2023, o filmare cu Daniel Horodniceanu a apărut în spațiul public. Pe filmare se vede cum Horodniceanu a încercat să-i intimideze pe polițiștii care l-au oprit în trafic.

„Sunt procuror-șef Horodniceanu, de la Crimă Organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare? Dar de unde sunteți dumneavoastră? De la Vaslui sau de la Iași?

(…) Din cauza mea, dumneavoastră aveți undeva la 15% la salariu, adică în favoarea dumneavoastră, da? Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați luat 15%”, spune Horodniceanu, conform filmării făcute publice de Jurnalist.ro, în mai 2023.

Horodniceanu, „ALBIT” de Înalta Curte

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, în luna martie 2024, ca procurorul Daniel Horodniceanu să scape de sancțiuni, după ce fostul șef DIICOT i-a umilit pe polițiștii care l-au oprit în trafic.

În 2023, Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca Horodniceanu să nu fie sancționat în acest scandal.

Ulterior, Inspecția Judiciară (IJ) a făcut recurs. ÎCCJ a menținut, însă, decizia CSM, hotărârea rămânând definitivă.

Vasile Zelca, liderul SNPPC, pentru AnchetaZilei.ro:Albirea domnului Horodniceanu nu face decât să încurajeze un comportament de genul: Sunt senator Șoșoacă”

„Albirea domnului Horodniceanu nu face decât să încurajeze un comportament de genul <<Sunt senator Șoșoacă, sunt deputatul X, sunt președintele Consiliului Județean Y>>. Și fiecare să-și spună titulatura funcției pe care vremelnic o deține. Noi, în trafic, suntem domnul Zelca, domnul Horodniceanu, domnul X, doamna Y, nu suntem funcția, nu funcția conduce autoturismul.

Că le place unora, că nu place, ăsta este adevărul. Iar noi am considerat clar că prin această albire a domnului Horodniceanu nu se face decât să se încurajeze acest comportament nefiresc, la limita legii până la urmă, pentru că putem vorbi, la un moment dat, de un trafic de influență, dacă eu spun cine sunt, spunându-mi și funcția pe care o dețin, funcție din care pot să-l contactez mai ușor pe inspectorul-șef, funcție din care pot avea o influență asupra viitorului polițistului etc.”, a afirmat, pentru AnchetaZilei.ro, Vasile Zelca.

Zelca: „Am propus deja să se schimbe Articolul 16 din Constituția României și, în loc de nimeni nu e mai presus de lege, să scrie Horodniceanu e mai presus de lege”

„Noi am propus deja să se schimbe Articolul 16 din Constituție și, în loc de nimeni nu e mai presus de lege, să scrie Horodniceanu e mai presus de lege. Și gata, ca să știm și noi o treabă! Sau să le pună în faruri niște luminițe mov, ca să știm că unul dintre cei de la volan e unul dintre protejații României, care nu trebuie scos din trafic, pentru că ai mei colegi, care l-au scos din trafic, l-au scos din trafic pentru că în noapte o pereche de faruri i-a depășit neregulamentar.

Nu le-au spus nimic farurile că la volan e domnul Horodniceanu, cum a zis el la început, când a încercat într-un mod extrem de pueril să se apere, domne, este o scenetă pusă la cale de polițiști. Cei doi colegi n-aveau de unde să știe cine este la volanul unui autoturism pe care l-au văzut noapte, că i-a depășit neregulamentar, n-aveau de unde să știe că e domnul Horodniceanu”, a explicat, pentru AnchetaZilei.ro, Zelca.

Părerea ta contează pentru noi