La 5 octombrie 1977, Direcția I a Securității Statului aproba un „PLAN DE MĂSURI privind introducerea mijloacelor speciale T.O. la domiciliul lui PLOEȘTEANU”.
Potrivit dosarului său de urmărire informativă existent la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), poetul Nichita Stănescu a fost urmărit informativ, începând cu anul 1970, de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, obiectivul fiind denumit mai întâi „SOCRATE”, apoi „PLOEȘTEANU”.
În anul 2023, Fabian Anton a publicat dosarul de urmărire informativă (DUI) a lui Nichita Stănescu, la editura Cuantic, sub titlul „Nichita și Securitatea”.
Dat fiind că era vizitat de Paul Goma, Securitatea a decis să instaleze tehnică operativă în apartamentul poetului, din Piața Amzei. Aceste măsuri specifice au fost luate a fi stabili scopul vizitelor lui Goma.
După cum se poate observa în Planul de Măsuri adoptat de Direcția I Informații Interne, putem spune, fără doar și poate, că Securitatea era peste tot.
Pentru a fi instalată tehnica operativă, la început s-a făcut recunoașterea la fața locului. Astfel, s-a stabilit că Nichita Stănescu locuiește singur, fiind vizitat, aproape zilnic, de o tânără de 22 de ani, Volbea Loreta. De asemenea, securiștii au identificat că „este vizitat destul de des de sora sa”, Mariana Stănescu.
Cadrele Securității au stabilit și cine sunt vecinii poetului, pentru ca aceștia să fie, ulterior, asigurați la locul de muncă, în momentul efectuării lucrării.
Citește și Gelu Voican Voiculescu, de la bomboanele Securității la pomana Federației Ruse
Primele măsuri întreprinse de Securitate, pentru a fi instalată tehnică de ascultare la domiciliul lui Nichita Stănescu
„MINISTERUL DE INTERNE
DIRECȚIA I
151/MV/ din 5 octombrie 1977
STRICT SECRET
Ex.2
PLAN DE MĂSURI privind introducerea mijloacelor speciale „T.O.” la domiciliul lui „PLOEȘTEANU”
Din urmărirea activității desfășurată de PAUL GOMA rezultă că în mod frecvent vizitează pe „PLOEȘTEANU”, la domiciliul său din str. Piața Amzei nr. 7-9, Sc. B, etaj 4, apart. 16, sector 1.
Pentru a cunoaște de fiecare dată scopul acestor vizite, discuțiile ce le poartă, persoanele cu care intră în contact se impune instalarea mijloacelor speciale tip A.M.C. în cele două camere ce compun apartamentul sus-numitului.
În acest scop au fost întreprinse măsuri de studiere la fața locului a situației operative rezultând următoarele:
„PLOEȘTEANU” locuiește singur.
Aproape zilnic este vizitat de numita VOLBEA LORETA – în vârstă de 22 de ani, absolventă de liceu, angajată de el ca secretară.
De asemenea, cel în cauză este vizitat destul de des de sora sa – STĂNESCU MARIANA, profesoară la Școala generală nr. 177 din Dămăroaia, care îi face uneori menajul.
Ambele persoane (n.r. – Mariana Stănescu și Loreta Volbea) posedă chei de la apartament.
Pe același etaj mai există 3 apartamente ocupate de următoarele persoane:
– În apartamentul 15 locuiește numitul GHICA VASILE – funcționar în Ministerul Afacerilor Externe și soția sa – GHICA MARIA – casnică;
– În apartamentul 14 locuiesc numitul MINCIUNĂ VALENTIN, salariat la Institutul „Pasteur” – aflat în atenția Direcției a II-a, soția sa – MINCIUNĂ VALERIA, profesoară la Liceul „I.L. Caragiale”, fiica lor – MINCIUNĂ SAVINA, studentă la Institutul de Arhitectură și soacra sa – TONULIANU ALEXANDRA, pensionară.
– În apartamentul 13 locuiește NALBANTU COSTICĂ FLORIAN – jurist la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare – Centrala legume și fructe, soția sa NALBANTU ELISABETA – salariată la revista „Viața Economică” și cei doi copii: NALBANTU VIRGINIA ANGELA – profesoară de limba franceză, salariată la Cooperativa „Deservirea” și NALBANTU ALEXANDRU-DORU, elev la Liceul de Arte Plastice”, se precizează în dosarul poetului de la CNSAS.
S-a trecut la faza următoare: În ziua executării lucrării, toate persoanele de pe etaj au fost dislocate de la domiciliu sau „asigurate” la locul de muncă
Din același plan al montării microfoanelor în apartamentul lui Nichita Stănescu reiese modul de operare al securiștilor.
Toți cei de aflați pe etaj cu Nichita Stănescu au fost fie dislocați de la domiciliu, fie asigurați – denumirea folosită de Securitate – la locul de muncă.
„Pentru introducerea mijloacelor speciale T.O. la domiciliul lui „PLOEȘTEANU” se vor lua următoarele măsuri:
I. În ziua executării lucrării vor fi dislocate de la domiciliu sau asigurate la locul de muncă toate persoanele de pe etaj.
Astfel:
- „PLOEȘTEANU” va fi invitat la Ploiești, împreună cu mai mulți scriitori și poeți, pentru a participa la o acțiune cultural-artistică organizată de Comitetul județean Prahova pentru cultură și educație socialistă. Răspunde: Maior ACHIM VICTOR
- VOLBEA LORETA, va fi invitată la organul de miliție pentru clarificarea situației ei (locuiește în București de 2 ani, fără serviciu și fără nici un alt sprijin material). I se va lua declarație scrisă cu privire la aceste probleme. Discuțiile vor fi purtate de ….
- Vom solicita sprijinul lt.maj. DRAGOMIR din cadrul I.M.B.-Securitate care are în responsabilitate Școala generală nr. 177 ca numita STĂNESCU MARIANA – sora celui în cauză, să fie angrenată cu sarcini pe toată perioada lucrării. Din partea unității noastre, pentru sporirea siguranței asigurării susnumitei, se va deplasa la Școala generală nr. 177.
- Problema scoaterii din imobil a lui GHICA VASILE – funcționar în Ministerul Afacerilor Externe și a soției acestuia (apart.15) va fi rezolvată de tov. Colonel NĂSTASE GHEORGHE.
- Scoaterea și asigurarea pe timpul acțiunii a familiei MINCIUNĂ (apart. 14) se va realiza cu sprijinul tov. Lt. Col. NOTOPOL din cadrul Direcției a II-a, care îl are în atenție pe MINCIUNĂ VALENTIN – salariat la Institutul „Pasteur”. Răspunde: Maior ACHIM VICTOR
- Asupra persoanelor care ocupă apart. 13 se va acționa în felul următor:
– NALBANTU COSTICĂ FLORIAN – jurist la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare – Centrala Legume și Fructe, va fi asigurat la serviciu cu sprijinul tov. cpt. MOISĂ CONSTANTIN din cadrul I.M.B. Securitate ce se va deplasa la instituția menționată și va rămâne să-l asigure pe NALBANTU până la terminarea acțiunii.
– Soția sa, NALBANTU ELISABETA, salariată la revista „Viața Economică” va fi reținută la serviciu pentru rezolvarea unor probleme profesionale pe toată perioada lucrării. În acest sens se va solicita sprijin tov. din cadrul I.M.B. Securitate, urmând să se preocupe personal de asigurarea sus-numitei.
– NALBANTU VIRGINIA ANGELA – salariată la Cooperativa „Deservirea” va fi angrenată în rezolvarea unor probleme de serviciu, pe timpul dorit, de directorul cooperativei pe care îl cunoaște cpt. PAVEL PETRE din cadrul Unității Speciale „F.”. Din partea direcției se va ocupa efectiv de asigurarea acestei persoane _______.
– NALBANTU ALEXANDRU DORU, elev la Liceul de arte plastice „Nicolae Tonitza”, va fi asigurat la liceu cu sprijinul Lt. Maj. … din cadrul I.M.B. Securitate. _____ va asigura prin prezența personală la liceu ca sus-numitul să nu plece mai înainte ca lucrarea să fi fost terminată.
7. Prin cpt. PETRE PAVEL de la unitatea specială „F.” se va organiza ca administratorul blocului să dea pe timpul executării lucrării, alte însărcinări femeii de serviciu de pe scara respectivă.
Răspunde: Maior ACHIM VICTOR”, se arată în documentul în cartea semnată de Fabian Anton.
Ultima parte a planului: pătrunderea în locuința poetului
Securiștii menționează că pătrunderea în locuința lui Nichita Stănescu s-a realizat cu sprijinul unui specialist din cadrul Unității Speciale „T” – unitatea care se ocupa cu interceptarea convorbirilor telefonice și utilizarea tehnicii operative.
Totodată, lucrătorii din cadrul aceleiași unități speciale au avut grijă „să efectueze controlul instalațiilor electrice și telefonice atât în exterior cât și în interior, mai ales la nivelul etajului respectiv, în vederea conspirării lucrării și pentru acoperirea eventualelor zgomote.
„II. Pătrunderea în locuința lui „PLOEȘTEANU” se va realiza cu sprijinul unui specialist al Unității Speciale „T.”
– În perioada de timp necesară intrării și executării lucrării se vor lua măsuri ca ofițeri ai Unității Speciale „T.” să efectueze controlul instalațiilor electrice și telefonice atât în exterior cât și în interior, mai ales la nivelul etajului respectiv, în vederea conspirării lucrării și pentru acoperirea eventualelor zgomote.
De asemenea, ei vor supraveghea scările la nivelul etajelor 3 și 5, pe timpul intrării și ieșirii din apartament.
III. Împreună cu echipa care va efectua lucrarea, va intra în interiorul locuinței în cauză și _____ din cadrul Direcției I, care va ține legătura operativă cu _____ care dintr-un loc sigur, va coordona acțiunile ofițerilor din apartament cu ale celor care au misiuni în exterior.
Pentru realizarea acestei misiuni ofițerul va fi dotat cu mijloace portabile radio.
IV. Din partea serviciului 5 va răspunde de executarea și coordonarea tuturor măsurilor tov. ____ care va realiza un contact permanent prin radio și telefon (16.75.39 și 13.18.10/2 788) cu toate compartimentele acțiunii.
V. Întreaga acțiune va fi coordonată de către _____ din partea Direcției I și _____ din partea Unității Speciale „T.”
VI. De executarea măsurilor prevăzute în prezentul plan răspunde _____.
ȘEFUL SERVICIULUI
Colonel
NICOLAE MIHAI
RD 0161/532.5.10.77
Ex.2
MV/BM”, se mai spune în documentul menționat.