Moment istoric în această noapte! România intră în AIR Schengen! Șefii Poliției au explicat cum se schimbă procedura de îmbarcare/Video

Sursa foto: Eugen Dinu/AnchetaZilei.ro

Începând cu data de 31 martie 2024, țara noastră va intra în spațiul Schengen, pe cale aeriană și maritimă.

Numărul doi în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Bogdan Despescu, împreună cu  inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel Stoica, și secretarul de stat Cătălin Necula au explicat cum se va schimba procedura de îmbarcare în avion.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe scurt, românii care călătoresc în zona Schengen nu vor mai fi nevoiți să prezinte documentul de identitate la punctele de control de frontieră.

Astfel, după ce vor trece de zona controlului de securitate, ei nu vor mai fi controlați de personalul Ministerului de Interne decât aleatoriu.

Citește și MAI suplimentează forțele ce acționează în aeroporturi, în contextul intrării în Schengen-ul aerian! Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat, dezvăluie că vor acționa și echipaje canine, pentru depistarea drogurilor

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel Stoica: „După ce va parcurge controlul de securitate, pasagerul se va îndrepta către o poartă. Va avea nevoie de documentul de călătorie și de cartea de îmbarcare, fără a fi controlat de Poliția de Frontieră”

„Aș vrea să vă explic, în câteva cuvinte, cum ajunge un pasager din zona publică în zona de îmbarcări porți Schengen.

Așa cum am spus, după ce parcurge controlul de securitate, practic, pasagerul se va îndrepta către o poartă a unui zbor Schengen.

El va avea nevoie de un document de călătorie și cartea de îmbarcare, fără a parcurge controlul Poliției de Frontieră, subliniez!”, a explicat șeful Poliției de Frontieră, chestorul Cornel Stoica.

Șefii Poliției ne-au explicat cum se schimbă procedura de îmbarcare, dar și cum se fac, începând cu această noapte, noile controale aleatorii: 

Chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Pasagerii vor merge direct către porțile de îmbarcare și, în tot acest traseu parcurs, ei vor putea fi verificați de Poliția de Frontieră, de echipajele mixte al Poliției Române, Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Imigrări”

„Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care nu se derulează decât de structurile MAI, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră, cum este astăzi, la tonetele pe care cu toții le știm.

Pasagerii vor merge direct către porțile de îmbarcare și, în tot acest traseu parcurs, ei vor putea fi verificați de Poliția de Frontieră, de echipajele mixte al Poliției Române, Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Imigrări.

Fac precizarea că aceste ghișee, care astăzi sunt și pentru Schengen, și pentru non-Schengen, vor funcționa, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a declarat chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI.

Scopurile controalelor aleatorii

Bogdan Despescu a dezvăluit și ce scopuri vor avea aceste controale aleatorii, desfășurate începând cu data de 31 martie 2024.

Echipele de Poliție și Jandarmerie vor desfășura controale aleatorii. Aceste controale sunt în scopul depistării celor care au acte de călătorie false, a celor care au interdicții de a părăsi țara, pentru depistarea persoanelor urmărite, respectarea regulilor privind însoțirea minorilor – un aspect foarte important -, combaterea migrației și a traficului de persoane.

Dacă în cadrul procedurilor de control ale echipelor de Poliție și Jandarmerie nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria. În cazul în care vor fi identificate anumite probleme, persoanele în cauză vor fi conduse în linia a doua de verificare, unde, în baza activităților suplimentare, se va clarifica situația acestora.

Cetățenii care vin în România din spațiul Schengen, după debarcare, nu vor mai fi controlați, așa cum astăzi sunt controlați la ghișee. Tot într-un mod aleatoriu pot fi verificați de echipele de Poliție și Jandarmerie”, a explicat secretarul de stat în MAI.

Noua aplicație de verificare a documentelor va fi folosită și în afara aeroporturilor și porturilor maritime

„Pentru a simplifica interacțiunea cu cetățenii și a reduce timpul de verificare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a îmbunătățit mecanismul de control, prin dotarea personalului nostru cu sisteme de scanare, de verificare a actelor într-o formă digitală și sisteme care pot fi folosite în deplasare.

Acest mecanism va fi folosit de Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări și, bineînțeles, Jandarmeria Română și în afara aeroporturilor și porturilor maritime. Vorbim de municipiul București și de cele 41 de județe.

Dispozitivele mobile folosite de personalul MAI sunt în dotarea noastră, în mare parte achiziționate în anii anteriori.

(…) Această aplicație, denumită EDAC, va simplifica interacțiunea polițist-cetățean, va reduce timpul necesar verificărilor și va eficientiza procesul de identificare a celor care încalcă legea sau care prezintă un pericol pentru cei din jur”, a mai precizat secretarul de stat în MAI.

Citește și MAI suplimentează forțele ce acționează în aeroporturi, în contextul intrării în Schengen-ul aerian! Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat, dezvăluie că vor acționa și echipaje canine, pentru depistarea drogurilor

Please follow and like us: