Site icon AnchetaZilei.ro

Associated Press dezminte articolul din Adevărul: „Nu există niciun interviu cu Corneliu Coposu din 1945, în arhiva noastră!”

Sursa foto: historia.ro

La 23 august anul acesta, Adevărul a publicat un articol bazat pe un document descoperit în baza de date a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Este vorba de un interviu acordat de către Corneliu Coposu unui corespondent al Associated Press, în vara anului 1945. Contactaţi de către AnchetaZilei.ro, reprezentanţii agenţiei americane de presă neagă existenţa acestui interviu în arhiva proprie.

În ziua apariţiei articolului cu titlul Adevărul ascuns 71 de ani despre lovitura de stat din 23 August 1944. De ce a oprit Iuliu Maniu de la publicare un interviu istoric acordat de Corneliu Coposu, reporterul AnchetaZilei.ro le-a scris celor de la Associated Press, întrebându-i de veridicitatea documentului.

„Vă mulţumim pentru investigaţie. După o cercetare minuţioasă, nu am reuşit să identificăm articolul din anul 1945, menţionat de dumneavoastră…”, se arată în răspunsul primit de către reporterul AnchetaZilei.ro, de la ziariştii americani.

Potrivit Adevărul.ro, istoricul originar din Sălaj Marin Pop a descoperit un  interviu din 20 august 1945, în care fostul om politic Corneliu Coposu i se confesa jurnalistei Margaret Tayer, corespondent al Associated Press în România. La acea vreme, Coposu avea 31 de ani.

În documentul descoperit, fostul lider ţărănist relata despre cum a fost pusă la cale răsturnarea regimului condus de către Mareşalul Ion Antonescu, încă din primăvara anului 1941.

Interviul în cauză nu a fost publicat în presa românească din 1945, fiind oprit de către Iuliu Maniu. Curios este faptul că acesta nu există nici în arhivele americanilor de la Associated Press, după cum se arată în răspunsul primit de AnchetaZilei.ro.

Ion Antonescu a susţinut că i-a permis lui Maniu să negocieze cu anglo-americanii

Un alt indiciu care contrazice documentul care face subiectul acestui articol se află la Arhivele Naţionale. În agenda regelui Carol al II-lea, unde Antonescu şi-a lăsat „Însemnările din celulă” pentru înaintaşi, fostul conducător al statului dezvăluie că l-a sprijinit pe Iuliu Maniu în demersurile acestuia pentru obţinerea păcii cu „Aliaţii”.

„Cine, am arătat Dlui Mihalache…, poate să-şi ia răspunderea consecinţelor viitoare asupra neamului ale unui asemenea gest odios, când putem să ieşim din război oricând dorim. Am avea bazele viitoarei politici a Statului asigurate şi i-am afirmat că dacă… de Dl Maniu, pe care l-am lăsat şi i-am înlesnit tratativele direct cu Anglo-Americanii”, se arată în manuscrisul ce se află la Arhivele Naţionale ale României.

Eugen Dinu

eugen.dinu@anchetazilei.ro

Please follow and like us:
Exit mobile version