Nereguli la Spitalul Matei Balș: ‘Trebuie la un moment dat să înlocuim și clădirile acestea!’

premierului Florin Cîțu

Conferențiar universitar la Departamentul de Construcții de Beton Armat al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB) trage un semnal de alarmă: Trebuie la un moment dat să înlocuim și clădirile acestea, mai ales dacă vorbim de spitale!

Invitat la Antena3, Conf. univ. dr. ing. Viorel POPA, membru al Asociației Române de Inginerie Seismică și membru al Earthquake Engineering Research Institute, a declarat cu privire la raportul corpului de control al premierului dupa incendiul de la Matei Balș că cele mai multe dintre spitale sunt foarte vechi și ar trebui înlocuite.

„Cele mai multe dintre clădirile care aparțin infrastructurii de sănătate au mai mult de 50 de ani vechime, este evident că trebuie la un moment dat să înlocuim și clădirile acestea, mai ales dacă vorbim de spitale.  Aș spune că într-un spital, probabil, după studii efectuate, 50% din costurile de realizare ale clădirii propriu zise sunt echipamentele dinăuntru, cu atât mai mult este important să ne concentăm investițiile și asupra clădirilor care adăpostesc aceste echipamente scumpe”, a afirmat conferențiarul.

Întrebat de reporterul Antena3 dacă mai are rost să se investească în spitalele vechi, acesta a afirmat că ar trebui să se intervină pentru a îmbunătății situația existentă din punct de vedere al riscurilor asociate clădirilor dar că ar trebui în același timp să existe și program de înlocuire sistematică a acestor clădiri în tot sistemul de sănătate.

Corpul de Control al Prim-ministrului a prezentat miercuri premierului Florin Cîțu rezultatul verificărilor cu privire la circumstanțele în care a avut loc incendiul din data de 29 ianuarie 2021 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, în urma căruia mai multe persoane și-au pierdut viața. Echipa de control a depistat mai multe nereguli care au favorizat producerea și propagarea incendiului.

Viorel Popa, este conferențiar universitar la Departamentul de Construcții de Beton Armat al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), membru al senatului UTCB. În perioada 2016-2020 a avut funcția de decan al Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole din UTCB.

Preocupările sale profesionale sunt axate pe problematica reducerii vulnerabilității seismice a clădirilor de beton. După absolvirea UTCB, a urmat stagii de specializare la Universitatea Tehnica din Lisabona si la Facultatea de Inginerie Civila din Ljubljana sub îndrumarea unor reputați specialiști în inginerie seismică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: