Premierul Ludovic Orban: Eu sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni. Eu chiar nu îmi doresc să amendeze Poliția sau Jandarmeria pe nimeni!

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la Antena3, noile măsuri ce vor trebui aplicate după data de 15 mai.

Potrivit premeierului, chiar dacă numărul de persoane vindecate a depășit numărul de persoane infectate, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la comportamentul responsabil, trebuie să ținem cont în continuare de recomandări și de regulile stabilite.

„Evoluția din ultimele zile, este o evoluție care ne dă semnale pozitive. sigur că asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare, în ultimele intervale de 24 de ore s-au efectuat testări pe peste 7000 de persoane zilnic, numărul persoanelor diagnosticate pozitiv este sub 400. Chiar astăzi, cred că este prima zi în care numărul de persoane vindecate a depășit numărul de persoane infectate. Sigur asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la comportamentul responsabil, trebuie să ținem cont în continuare de recomandări și de regulile stabilite, și în mare parte evoluția ulterioară va depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean.

Se va renunța gradual la măsurile respective, începând cu data de 15 mai. Noi avem o analiză în curs de realizare pe fiecare măsură respectivă, am inventariat fiecare măsură respectivă, și analizăm practic eliminarea fiecărei restricții din punct de vedere al riscului epidemiologic și de asemenea o analiză din punctul de vedere al efectelor economice, s-au a efectelor de altă natură. Urmând să luăm decizii de ridicare a restricțiilor în curs de realizare.

Eu sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni. Eu chiar nu îmi doresc să amendeze Poliția sau Jandarmeria pe nimeni. Eu îmi doresc ca în mod voluntar toți cetățenii români să respecte regulile pe care le stabilim. Obligativitatea purtării măștii în spații închise, este rezultatul unei analize care este făcută privitoare la răspândirea virusului și este realizată de  specialiști, de epidemiologi, de infecționiști.

În ceea ce privește libertatea de mișcare este clar că nu va mai exista nicio restricție în ceea ce privește circulația, adică vom putea ieși din case fără să mai dăm declarație pe propria răspundere și pentru alte motive decât motivele pentru care era permisă ieșirea din casă până în data de 15 mai. Nu va mai exista această restricție, sigur, vor rămâne anumite restricții.

Este o măsură necesară în spații închise. Pentru persoanele care nu au venituri vom pregăti un mecanism de distribuție, în care persoanele care nu au venituri, care se află sub pragul sărăciei, în baza anchetelor sociale, care sunt efectuate de primăriile din fiecare localitate, vom stabili un mecanism de punere la dispoziție a cetățenilor fără venituri a acestor măști. În ceea ce privește ceilalți cetățeni vor trebui să-și achiziționeze măști, în acest sens încercăm să asigurăm toate cantitățile necesare consumului de măști pe piață. Fie prin producție internă, fie prin achiziții din import.

Privitor la școli încă nu am luat o decizie, suntem într-o analiză extrem de detaliată a tuturor riscurilor care pot să apară  legate de revenirea la școală a elevilor și studenților. Când vom lua o decizie o vom face publică. Dar în mod evident și elevii și studenții, normal la școală sunt spații închise, vor trebui să poarte mască.

Pentru fiecare ridicare a unei măsuri de restricție, vom stabilii un set de măsuri. De exemplu la locul de muncă, acolo unde se lucrează în birouri sau în orice loc de muncă, Institutul Național de Sănătate Publică împreună cu Inspecția de Muncă, vor stabili un set de recomandări, pentru angajatori privitoare la organizare lucrului în astfel de spații închise. De asemenea, în ceea ce privește mijloacele de transport public, transportul public, vom stabili câteva regului pe care le vom face publice, și pe care atât companiile de transport public, cât și cetățenii vor trebui să le respecte. Și acest lucru se va întâmpla pentru fiecare măsură de ridicare a unei restricții.

Deja în ceea ce privește eliminarea restricției în privința libertății de circulație, președintele României a anunțat această măsură cu mai mult de două săptămâni. Noi vom încerca să anunțăm măsurile cu cel puțin o săptămână înainte de luarea măsurilor respective, și de asemenea să comunicăm public recomandările pe care le facem și regulile pe care le stabilim în urma deciziilor de eliminare a restricțiilor.

În ceea ce privește șomajul tehnic și formele de sprijin , ele operează, deja din peste 550 de mii de beneficiari ai șomajului tehnic s-au făcut plățile pentru peste 200 de mi de beneficiari”, a declarat premierul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: