Adrian Streinu-Cercel: Eu aș zice să nu facem un capăt de țară din această poveste.Trebuie să fim foarte atenți la ce urmează!

Într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, Adrian Streinu-Cercel atrage atenția asupra faptului că trebuie să fim în continuare foarte prudenți.

Deși a fost înlăturat de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății, dr. Streinu Cercel nu ezită în a preveni populația României. „Trebuie să fim foarte atenți la ce urmează”, a semnalat prof. dr. Streinu Cercel.

”Am avut o conversație cu ministrul Sănătății, mi se pare absolut o decizie care îi aparține, este firească. Atunci când conduci un minister ai și dreptul să-ți alegi oamenii cu care vrei să colaborezi(…)

Într-o pandemie sunt o serie de elemente care-ți modifică deciziile de la o zi la alta, de la o săptămână la alta. Noi am început să vorbim de carantină, dacă vreți să folosim acest cuvânt, încă din momentul lunii Ianuarie, cănd în China se instalase deja carantina și vedeam ce se întâmplă în Wuhan. Nu cred că avem dreptul să uităm această istorie scurtă, istorie care ne-a învățat foarte multe lucruri, și noi încercăm să punem în practică, rapid, pe repede înainte, tot ce apare nou și informații care să poată să salveze vieți omenești.

Menirea noastră aici, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, este să salvăm vieți omenești. Dacă putem să contribuim și la o politică de sănătate publică, cu mare drag facem acest lucru, și l-am făcut.

Nu cred că trebuie să se supere cineva anume, că avem voie sau n-avem voie să redactăm documente(…)

Este un document pe care mi-l asum. Mi-am pus problema ce avem de făcut în continuare, în momentul în care dacă, Doamne ferește, lucrurile ajung pe o pantă care va fi de nerecunoscut.Trebuie să te gândești…

Am văzut modalitatea în care matematicienii dezvoltă tot felul de modele, în așa fel încât să devină noul sprijin nouă medicilor. Și dacă vă uitați pe un material foarte frumos folosit de niște colegi de la Matematică, arată modul în care vor evolua curbele, în funcție de tipul de distanțare socială și respectiv de relaxare socială pe care o vom pune în practică. Dacă relaxarea socială este prea abruptă s-ar putea să avem o problemă. Dacă este una lentă, atunci și pantele sunt lente, atunci și suportabilitatea pentru sistemul sanitar, devine una ok.

Dar eu aș zice să nu facem un capăt de țară din această poveste, eu aș zice că trebuie să ne uităm la ce urmează să se întâmple României(…) Trebuie să fim foarte atenți la ce urmează.

Până acum am scăpat basma curată(…) Trebuie să fim în continuare foarte prudenți. A spus-o și doamna Merkel :Mai ușurel că nu știm ce ne așteaptă. Nu știm dar ne uităm la curbe, și dacă ne uităm la curbe n-avem voie să le ignorăm, pentru că astea sunt datele din teritoriu”, a declarat prof. dr. Streinu Cercel.

Prof. dr. Streinu Cercel a fost implicat alături de Primarul PSD, Gabriela Firea, în campania de testare a bucureștenilor, campanie criticată dur de premierul Ludovic Orban.

„Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească. Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor. Trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Pentru așta, trebuie să știm pe unde circulă virusul în momentul e față și pe unde a circulat. OMS ne spune cât se poate de clar: Europa este în centrul pandemiei și noi suntem în Europa. În funcție de ce măsuri vom lua și cum vom reuși să ajutăm populația, acestea vor fi și rezultatele trecerii prin pandemie”, atenționa dr. Streinu-Cercel în martie.

”Având în vedere că nu prea am fost sprijiniţi, dar considerând că acest proiect iniţiat de profesorul Streinu Carcel, managerul Institutului Matei Balş, este foarte important pentru sănătatea bucureştenilor, am decis să nu mai facem declaraţii pe acest subiect, de aceea transmit doar câteva idei. Proiectul se va face, se realizează la Institutul Batei Balş, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, susţinut logistic de către Primăria Capitalei şi cele şase primării de sectoare, cu toţii am făcut comandă de teste, câte două teste pentru cele 10.500 de persoane din Bucureşti care vor fi testate. Deci cele 10.500 de persoane din municipiul Bucureşti, pentru fiecare bucureştean un test de anticorpi şi un test antigen. Precomenzile au fost lansate, aceste teste încă nu se găsesc în ţara noastră, vor veni în câteva zile, nu ştim foarte clar, am făcut demersuri la toate autorităţile, inclusiv la ambasadele ţărilor de unde provin aceste companii care vând aceste teste. Între timp, oamenii de ştiinţă, cercetătorii lucrează la eşantionul din populaţia municipiului Bucureşti şi curând vă vom ţine la curent când va începe testarea în municipiul Bucureşti”, declara primarul Capitalei în data de 02.04.2020.

”Vreau să îi asigur pe toţi bucureştenii că nu facem altceva, atât eu, ca primar general, cât şi colegii mei viceprimari, city-manageri, directori, medici, asistente, decât să venim cu soluţii bune pentru a proteja sănătatea. Cazurile simple, care nu prezintă complicaţii, vor putea fi tratate la domiciliu”, a mai spus Gabriela Firea.

Ludovic Orban a criticat, vineri, 26 martie 2020, în ședința de Guvern, inițiativa de testare “din ușă în ușă”.

„Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru.

Deci noi aplicăm clar procedurile care sunt validate şi care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare”, a arătat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: