Opinie: Oare câți români l-au înțeles pe Petre Țuțea? Udrea, cu siguranță, nu!

poza-editorial-eugen-dinu

Văd tot mai mulți români care îl citează pe marele filosof, dar oare câți îl înțeleg/l-au înțeles pe Petre Țuțea? Luna trecută, fostul ministrul al Turismului, Elena Udrea, făcea o trimitere incredibilă la el.

„Eu nu aș vrea să ajung să îl citez pe Țuțea, care spunea: cât de prost că am fost să sufăr 13 ani în pușcărie pentru un popor de idioți. N-aș vrea să cred că pentru niște oameni care doar că sunt plini de frustrări și că nu au reușit în viață, eu să ajung să fac pușcărie nevinovată să fiu”, declara Udrea, la un cunoscut post de televiziune.

Ce a omis Elena Udrea? Marele gânditor nu deținea niciun ansamblu rezidențial, nu avea averi, el a murit, din păcate, în sărăcie, pe patul Spitalului „Christiana”, din București, la 3 decembrie 1991. Cu un an în urmă, Petre Țuțea îi cerea lui Emil Cioran să cumpere garsoniera în care locuia în chirie.

Iată ce îi scria lui Emil Cioran, în primăvara anului 1990:

„Dragă Emil,

Mi-e dor să te văd și să te îmbrățișez. Aș vrea să mă întâlnesc cu tine și cu doamna într-un spațiu fără oameni și să trăim împreună câteva clipe bucuria orizontului vizual pe care o trăiesc sfinții și copiii. De altfel, Sf. Augustin spune că adevărul este ceea ce se vede. Este evident acest lucru, fiindcă în afară de acest spațiu limitat se desfășoară plăsmuirile închipuirii și speculațiile goale de adevăr ale rațiunii, ducătoare la nimic, chiar dacă uneori sunt relativ utile.

Permite-mi să afirm că semăn cu tine, cu deosebire că tu practici o sinceritate nelimitată, în timp ce îndrăznelile mele sunt mărginite de credințe, de care nu mă pot detașa. Mă mișc între Dumnezeu și neamul din care fac parte. În afară de acești termeni, nu văd nimic semnificativ între cer și pământ. Totuși, vreau să spun unele lucruri și despre om. Vreau să scriu o lucrare în cinci volume intitulată omul.

(…) Țin să-ți mulțumesc pentru nemeritatele aprecieri privind persoana mea, din La Nouvelle Revue Française. Te asigur de nestrămutata mea prietenie, iar doamnei să-i transmiți omagiile mele.

P.S. Am o dorință, să cumperi garsoniera mea, fiindcă nu vreau să mor chiriaș: poate să-ți servească vreodată la venirea ta în București, împreună cu doamna. Este în centrul Bucureștiului, lângă Cișmigiu. Într-o proprietate a lui Cioran nu mă simt chiriaș.

Petre Țuțea, Str. Episcop Ambrozie, nr. 2-4, et. VIII, ap. 49, sect. 1, București”.

De unde a plecat celebra cugetare „Am suferit 13 ani în temniță pentru un popor de idioți”?

Țuțea a făcut această declarație la o săptămână de la alegerile din 20 mai 1990, când FSN-ul lui Ion Iliescu a ieșit câștigător. La dialogul respectiv au participat Marian Munteanu și un grup de studenți.

Practic, ceea ce mulți citează cu sens peiorativ la adresa poporului român este o refulare o marelui gânditor, o izbucnire de moment, care nu a înțeles cum FSN-ul a câștigat primele alegeri de după căderea lui Ceaușescu. De altfel, Țuțea spunea despre Iliescu că este „un ceaușist nepatrior”.

Un om care se mișca între Dumnezeu și neamul din care a făcut parte nu putea considera poporul român unul de idioți.

Asta ar trebui să le intre bine în cap idioților contemporani!

Eugen Dinu