Opinie: E săptămâna aia pe care trebuie să o simțim exact cum simt maghiarii ziua de 15 martie

poza-editorial-eugen-dinu

Ați fost mulți cei care ați dat de pământ cu ziua maghiarilor, cu marșurile organizate la 15 martie, cu faptul că ungurii și-au sărbătorit ziua pe teritoriul românesc? Ei bine, nu ei sunt problema, ci voi. Înainte de toate, așa cum ei își păstrează tradițiile, ar trebui să vi le păstrați și voi.

Pentru aceasta, vă reamintesc următoarele: la 27 martie 1918, Basarabia era prima provincie care se angrena în îndeplinirea idealului strămoșesc, al planului Dacic, după cum mulți îl știu.

Provincia anexată de ruși, la 1812, dorea Unirea cu Patria-Mamă, România. Acea provincie românească a fost, mai târziu, acaparată tot de ruși, printr-o lașitate a fostului monarh Carol al II-lea, și, ulterior, readusă la noi, de către Mareșalul Ion Antonescu.

Indiferent ce s-a întâmplat după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, mulți dintre basarabeni au simțit și simt iubirea strămoșească, cea românească, cea a graiului cunoscut, nu impus.

Pentru acei români care nu au uitat graiul strămoșesc, pentru acei români care iubesc România, Ziua de 27 Martie 1918 nu poate fi dată uitării.

În acest context, în Basarabia, la 25 martie, se va organiza o manifestație la Chișinău. Dacă nu veți fi acolo, vă rog, românilor, arborați un steag în această zi, la fel și la 27 martie!

P.S.: Iubiți-vă aproapele, iubiți-vă pe voi, iubiți România și ai ei EROI!

Eugen Dinu