Opinie: Cinste Regelui! Cât eroism!

Sursa foto: adevărul.ro
Sursa foto: adevărul.ro

Despre primul Rege al românilor, Carol I, istoricii spun că a trecut în neființă având la capătâiul său un pahar cu apă din Munții Carpați și un pesmet, dintre aceia care se făceau pentru soldații Armatei Române.

Prin testament, Regele Carol a cerut ca, după moarte, trupul să-i fie expus„ în Sala Tronului, înconjurat de flori şi de verdeaţă” și, printre altele, ca „sicriul meu, închis, va fi pus pe afetul unui tun biruit (dacă se poate) la Plevna şi tras de 6 cai din grajdurile mele, fără văluri negre”.

Conform aceluiași document, Carol I oferea 12 milioane de lei pentru diferite fundații, așezăminte de binefacere, biserici sau burse pentru studenți. Cinste Regelui!

Sursa foto: a1.ro
Sursa foto: a1.ro

Cât contrast între primul și ultimul rege al românilor, cel înmormântat zilele trecute. La 23 august 1944 avea loc lovitura de stat a fostului suveran. Mihai I a ordonat ca Armata Română să treacă de partea Aliaților și să înceteze focul împotriva sovieticilor. De asemenea, Mareșalul Ion Antonescu, conducătorul statului, era predat rușilor (n.a. – La 1 iunie 1946, acesta era împușcat în „Valea Piersicilor”, din curtea Penitenciarului Jilava).

În absența unui armistițiu semnat, rușii i-au tratat pe români, în continuare, ca pe inamicii lor. Armistițiul a fost semnat de-abia trei săptămâni mai târziu, la 12 septembrie 1944. În această perioadă, peste o sută de mii de soldați români au luat drumul gulagurilor (n.a. – lagărele sovietice), mulți dintre aceștia murind fie pe drum, fie în detenție.

În ultima vreme, acest act a fost prezentat ca unul eroic, dat fiind că, prin lovitura de stat a lui Mihai I, cea de-a doua conflagrație mondială ar fi fost scurtată, iar sute de mii de vieți ar fi fost salvate. Ce mai contează românii uciși în urma deciziei fostului suveran?!

Credeți că familiile acestora consideră lovitura de stat de la 23 august drept un act eroic?

Să trecem mai departe. În anul 2001, Mihai I făcea o nouă faptă eroică. Acesta accepta o reconciliere cu președintele din acea perioadă, Ion Iliescu, omul care a dat ordin, în 1990, ca fostul suveran să nu fie primit în țară. Efectul acesteia? Casa Regală și-a recuperat o bună parte dintre bunurile luate de comuniști. Mai întâi, lui Mihai I i-a fost redat domeniul de la Săvârșin. Apoi, de-a lungul anilor, Casei Regale i-au mai fost redate mai multe imobile, unele în București, cabane la munte, 20.000 de hectare de pădure, precum și Castelul Peleș, Pelișor și Foișor.

Sursa foto: sport.ro
Sursa foto: sport.ro

De altfel, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că, prin această reconciliere, Ion Iliescu „l-a achiziționat pe Regele Mihai”. Cât eroism, domnilor!

Cinste eroilor neamului românesc! Mihai I, însă, nu poate fi pus la aceeași masă cu ei!

Eugen Dinu