Opinie: Marți a murit un om, Regele Mihai I a murit de mult

Sursa foto: monarhiasalveazaromania.wordpress.com
Sursa foto: monarhiasalveazaromania.wordpress.com

Dumnezeu să-i ierte pe românii care mor! Marți, 5 decembrie, fostul suveran al României, Mihai I, s-a stins din viață la reședința sa din Elveția.

Pentru unii români însă, Regele Mihai I al României e de mult istorie. S-a stins din viață când a întors armele la 23 august 1944, moment în care a semnat condamnarea la moare Mareșalului Ion Antonescu și trimiterea în lagărele sovietice a peste o sută de mii de soldați români.

„Pe la mijlocul lunii septembrie 1943, Mihai Antonescu aducea la cunostinta lui Dulles ca „participarea României la razboi nu mai e decât simbolica. A rupe cu acest simbol, înseamna a expune România celor mai grave represalii. Asta nu e cu putinta decât în cazul unei debarcari aliate”. Cu acest prilej, el insista asupra inoportunitatii schimbarii regimului Antonescu, care dispunea de 45 de vagoane de aur, de mari cantitati de cereale si de un milion de soldati înarmati. „Numai guvernul de azi poate refuza nemtilor aceste rezerve pretioase. În ziua când Maresalul ar disparea, nemtii ar lua totul pentru nevoile lor, iar la guvern ar aseza slugi politice, probabil chiar pe fostii legionari, care ar suprima pe toti antonistii si pe toti rezistentii, adica toata elita româneasca”. Temerile lui Mihai Antonescu s-au adeverit, rezervele de aur si de cereale nu au fost luate de catre nemti, ci de rusi, iar milionul de ostasi, din cauza complotului Palatului Regal si a grupului de complotisti-Bodnaras, Damaceanu, Aldea, Racovita-a fost dezarmat, circa 175 de mii dintre ei au luat drumul lagarelor sovietice, iar „Poarta Iasiului” a fost deschisa fara lupte trupelor sovietice”, scrie Historia.ro.

Istoricul și scriitorul Ion Coja susține că aproximativ 130.000 de soldați români au luat drumul gulagurilor, în urma deciziei de capitulare în fața sovieticilor. „Actul de la 23 August 1944, asumat direct de regele Mihai a fost, de fapt, o capitulare necondiţionată cu consecinţe imediate: 130.000 de soldaţi români prizonieri ( sunt surse care indică 180 000 de soldaţi) : deportaţi 20.000 de români şi alţi 72.000 de români de origine germană, pierderea a 50% din totalul de 19 divizii, angajate în lupta alături de sovietici, pierderea libertăţii şi bolşevizarea cu forţa”, se arată pe ioncoja.ro.

După ce Mihai I al României a decis să capituleze în fața rușilor și să întoarcă armele împotriva nemților, condițiile de armistițiu impuse de URSS au fost mai grele decât cele oferite Mareșalului Antonescu.

„Când Patrășcanu a întrebat de ce conditiile de armistitiu impuse de catre URSS României sunt mai grele decât cele oferite lui Antonescu, Molotov i-a raspuns:”Antonescu reprezenta România, iar voi nu reprezentati pe nimeni”, scrie Historia.

A urmat abdicarea Regelui Mihai, la finalul lunii decembrie 1947. Chiar dacă gurile rele au susținut, de-a lungul vremurilor, că fostul monarh al României a părăsit țara cu averi, viața pe care acesta a dus-o în exil a dovedit contrariul.

După Revoluție, Mihai I a încercat să revină în țară, dar autoritățile postdecembriste l-au întors din drum, în luna decembrie a anului 1990.

Pentru prima dată, regele Mihai a vizitat oficial România, după căderea regimului ceaușist, în aprilie 1992, de Paște.

O întâmplare surprinzătoare a avut loc în decembrie 2001, când Regele Mihai se întâlnea cu Ion Iliescu, la vremea aceea președinte al României.

Trei ani mai târziu, fostul monarh declara că ceea ce el și familia sa a pierdut în anii comunismului nu este măsurabil.

„Mulți dintre voi s-au întrebat de ce am acceptat, în ultimii trei ani, să particip la unele evenimente la care prezența mea ar fi fost de neconceput, în anii dinainte. Aș vrea să vă împărtășesc un principiu de la care nu m-am abătut niciodată: A ierta nu înseamnă a uita. De la bun început am înțeles să fiu Rege pentru absolut toți românii, și pentru cei aflați în pribegie, și pentru cei mulți de acasă.  Niciodată, nici măcar în clipele cele mai contradictorii de după decembrie 1989, eu nu mi-am îngăduit să divizez, în sufletul meu, românii, nici după trecutul lor, nici după faptele lor. Am judecat, am încercat să îndrept lucrurile, uneori i-am criticat aspru, dar nu i-am împărțit niciodată pe categorii. (…) Ceea ce eu, familia mea și țara au pierdut în anii comunismului nu este măsurabil. Nu se poate, deci, pune problema ca eu să primesc avantaje materiale de la nimeni. Ceea ce a fost furat este incomensurabil: în termeni materiali, morali și de demnitate națională”, declara M.S. Regele Mihai I al României, într-un discurs adresat societății civile, conform blogului monarhiasalveazaromania.wordpress.com.

În concluzie, pentru o bună parte dintre români, fostul monarh Mihai a fost un trădător, pentru alții un salvator, după actul făcut la 23 august 1944.

Pentru un membru al generației tinere, Mihai I al României e un fost monarh, care a murit odată cu decizia luată în anii de beligeranță.

Dumnezeu să-l ierte pe omul care a murit marți, căci Regele Mihai a murit de mult!

Eugen Dinu

Sursa foto: https://lupuldacicblogg.wordpress.com

Sursa foto: lupuldacicblogg.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.