Opinie: Române, cât de ușor uiți și cât de repede îți schimbi „eroii”!

gandul.info
gandul.info

Române, eu nu te mai înțeleg. Ultrașii pe care îi arăți cu degetul acum sunt aceiași pe care îi felicitai în 2012, când protestai împotriva Guvernului Boc și Băsescu. Mai ții minte? Sunt aceiași care ieșeau în stradă după tragedia de la Colectiv, când cereau dreptate alături de tine. Pe asta nu ai avut cum să o uiți încă, fiindcă ți l-a adus premier pe Cioloș și e oarecum recentă.

Personal, nu cred că fanii echipelor de fotbal, fie ei dinamoviști, steliști, rapidiști etc. ar fi pretins sau primit bani de la vreun politician. Fiecare om alege să protesteze în felul său. Iar unii oameni înclină către violență. De ce?

Pentru că protestele conduse de niște hipsteri de Vama Veche nu aduc nicio schimbare. Nu ei sunt vocea străzii. Strada înseamnă violență, baricade, confruntări cu forțele de ordine (sau dezordine). Înseamnă adrenalină, înseamnă furia norodului revărsată asupra unor conducători care nu ai nici mamă, nici tată.

Române, nu te-am înțeles când ai votat PSD-ul la alegerile parlamentare și nici când ți l-ai ales președinte pe Iliescu de atâtea ori. De asemenea, acum nu te înțeleg cum l-ai transformat pe președintele Iohannis într-un erou.

E ciudat să vezi un om ca el, care și-a cumpărat șase case (parcă atâtea avea) din salariul de profesor și a pierdut una la tribunal, că strigă înspre unii că sunt hoți. Mi s-a părut nedemn pentru tine, române, că l-ai primit și aclamat la Piața Universității. Vocea străzii trebuie să fie imparțială. Politicieni ca Nicușor Dan, Klaus Iohannis sau Raluca Turcan  nu au ce căuta împreună cu tine, ei au alte interese.

Tu ai ieșit să strigi și împotriva lor, nu doar a PSD-ului, a tututor celor care asupresc această țară. Ai uitat? „PNL (PDL)=PSD=aceeași mizerie”. În ultima vreme, de când au început să conteze, s-a dovedit că și USR face parte din aceeași categorie.

Nu te înțeleg că nu le ceri socoteală și nu-i vezi cât de „habarniști” sunt, indiferent de stindardul politic. Și președintele Iohannis și premierul Grindeanu au vorbit de o ordonanță de urgență privind grațierea. Când-colo era vorba de un proiect de lege în acest sens. Dar să lăsăm asta.

Tu chiar crezi că manifestându-te pașnic vei schimba ceva? Ia exemplu de la alte țări, aplaudând ca la teatru nu vei rezolva nimic! Niciun politician nu se teme de un hipster ce bate cu sticla în asfalt, nici de cei care ies cu copiii în stradă sau de ăia care înjură PSD-ul (Nu vezi că tot ei conduc?).

Aici apare ultrasul, băiatul de peluze, care știe ce înseamnă puterea străzii. S-a mai răfuit cu jandarmii. A încasat bastoane și gaze lacrimogene, dar a văzut și forțe de ordine fugind. Atunci se simte puterea străzii. Atunci poporul dictează și nu clasa politică.

Învățați de la ei, căci violența naște violență, dar și lașitatea tot lașitate naște!

P.S.: V-am adăugat o poză de la protestele din 2012, când ultrasul a fost privit ca omul potrivit la locul potrivit, nu ca un scelerat.

Eugen Dinu

eugen.dinu@anchetazilei.ro

3 Responses to "Opinie: Române, cât de ușor uiți și cât de repede îți schimbi „eroii”!"

 1. John   02/02/2017 la 13:35

  Este o mare diferenta intre atitudinea Jandarmeriei in 2012 si cea de pe 1.02.2017. Timp de 10-15 minute ei si-au luat gheata in cap, petarde, pietre etc. de la un grup minoritar, probabil undeva la 200 de persoane care au pus in pericol si integritatea celorlalti protestatari pentru ca nu toate petardele si sticlele au ajuns in jandarmi, ci si in protestatari, din protestul si mobilizarea exemplara a 160k de oameni, s-a ales praful in 30 de minute de „adrenalina”. Sa protestezi pasnic nu inseamna sa fii las, inseamna sa intelegi ca violenta aia nu-l va determina pe Dragnea sa faca ce vrei tu, pentru ca mai pune alti 1000 de jandarmi pe tine. pana una alta sper ca si pentru mine si pentru tine Romania sa devina o tara mai buna si fara penali dupa niste proteste din ce in ce mai mari si fara violente

  Răspunde
 2. Fiul lui Soros   02/02/2017 la 15:21

  Sunteti prosti rau de tot, bai, baieti. Va visati revolutionari, va visati polonezi sau greci. Doriti „schimbarea”… pai schimbarea nu se face cu pumnul, maimutelor cu creier 0. In strada au iesit parinti cu copii. Aseara au iesit 150000, maine poate ar fi iesit 200000, sambata 300000 si tot asa. Acum cine o sa mai iasa, zdrentelor? Credeti ca 500 de teribilisti drogati au vreo sansa sa schimbe ceva in comparatie cu sute de mii de romani pasnici? Ramaneti in mortii vostri in case, bateti-va intre voi pe camp pana muriti toti, cimpanzeilor.

  Răspunde
 3. Maxxka   02/02/2017 la 15:47

  , in cele din urma aici se va ajunge, pregatitiva, timpul e foarte scurt.
  Dar , in acelasi timp ganditiva si la implicatiile ascunse ale acestor actiuni. Putem sa transformam o tara aparent lunistita, intr-o enclava, din care vor musca toti , ca hienele. Cu hipster , cu ultras, cu mic cu mare trebuie sa stam toti in picioare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.