Opinie: Ce se întâmplă când naționalismul e propovăduit de cine nu trebuie

poza-editorial-eugen-dinu

În prezent, alegerile parlamentare din 11 decembrie împart clasa politică din România în două tabere: sorosiști și naționaliști. În mod paradoxal, cei care sunt acuzați că fac parte din tabăra miliardarului George Soros îi acuză, la rândul lor, pe naționaliști că sunt pro-ruși.

Cum vine asta, fraților, să fii naționalist și pro-rus? Acești doi termeni nu au nici în clin, nici în mânecă. Tâmpenie mai mare ca asta nu mi-a fost dat să aud până acum. Deunăzi, urmăream știrile de la România TV și ce să vezi? Un fost ministru tehnocrat, Vlad Alexandrescu, i-a reproșat actorului Florin Zamfirescu că îi face propagandă lui Putin, în momentul în care artistul a spus de Soros că a infestat Europa și România.

Nu intrăm în polemici cu ce a făcut sau n-a făcut George Soros. Ideea în sine e total deplasată: dacă ești anti-Soros, ești pro-putin sau în cazul în care ești naționalist sau, cel puțin, susții asta, ești tot cu Putin. Nimic nu poate fi mai aberant de atât.

De unde au apărut aceste tâmpenii pe scena politică din România? Păi, să vedem… Partidul Social Democrat și Partidul România Unită susțin cauza naționalistă. Vă vine să credeți? PRU este, de fapt, un copil al PSD, care, la rândul său, este urmașul lui Ion Iliescu. Nimeni nu poate contesta faptul că Iliescu a fost naționalist. Mărturia vie în acest sens stă ordinul dat minerilor să-i ciomăgească pe studenți la Universitate. Despre Iliescu, da, se poate spune că este pro-rus și despre „urmașii” lui – deși poate nu despre toți, însă nu poți duce imbecilitatea la un asemenea grad încât să-l arăți cu degetul pe cel care spune că e naționalist și să zici că e pro-putin.

De la un timp, naționalismul printre politicieni a început să fie o modă. Și PNL s-a erijat acestei idei, cel puțin la mitingul pro-Cioloș. Au vorbit despre cum au ajutat la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, prin retragerea propriului candidat, deși la acea vreme Partidul Național Liberal nu exista. Într-adevăr, o parte dintre cei care au pus bazele PNL-ului au jucat un rol important la numirea lui Cuza, dar tot ei l-au dat jos, prin crearea Monstruoasei Coaliții.

E îmbucurător faptul că politicienii au început să pună preț, măcar de fațadă, pe naționalism, dar parcă le stătea mai bine când împărțeau pungi cu ulei, zahăr și făină!

eugen.dinu@anchetazilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.