Opinie: Iohannis are dreptate! Trebuie să fim mai toleranți

poza-editorial-eugen-dinu

Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a declarat că românii ar trebui să fie adepții toleranței, nu ai fanatismului religios, în privința căsătoriilor între persoane de același sex.

„În privinţa modificării Consituţiei, nu este rândul meu să vorbesc despre asta. O să vorbesc pe urmă. Ce pot să spun este că eu provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-una religioasă. Trebuie să revenim la toleranţă, cu bune şi cu rele. Nu toate grupurile etnice şi religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare şi să mergem pe calea fanatismului religios. Nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul deschiderii şi toleranţei către celălalt”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis are perfectă dreptate: românii trebuie să înceapă să fie mai toleranți față de românii din alte state sau din state concepute artificial, precum Republica Moldova. Ar trebui să fie mai deschiși față de cei de peste Prut, care au pătimit extrem de mult de pe urma lașității lui Carol al II-lea.
Însuși președintele Iohannis, în 2015, când un grup de tineri basarabeni a venit pe jos din Basarabia, nu a arătat deschidere față de aceștia. A făcut cum a făcut și s-a dat plecat din țară. De ce nu i-a primit? Pentru că urmăreau idealul strămoșesc: unirea Basarabiei cu România.

Românii ar trebui să fie îngăduitori și cu cei plecați peste hotare, să-i iertăm că au ales să ducă un trai mai bun, decât unul chinuit.

Totodată, ar trebui să fie mai toleranți față de tinerii naționaliști sau față de eroii acestui neam. De ce nu suntem deschiși față de „Sfinții Închisorilor”, față de Valeriu Gafencu, de părintele Lăcătușu și mulți alții? De ce nu suntem toleranți față de Mareșalul Ion Antonescu, de Corneliu Zelea Codreanu și de restul? De ce se dau legi abominabile împotriva unor eroi ai neamului românesc? Nu suntem nici Dumnezeu și nici nu am trăit în acele vremuri ca să avem dreptul să judecăm istoria.
Românii ar trebui să fie mai toleranți și față de valorile acestui neam. Să începem să le promovăm și pe ele, nu doar pițipoance și cocalari.

Ar trebui să fie mai deschiși față de copiii din orfelinate, față de localitățile fără electricitate, de cele afectate de inundații, ar trebui să-și rupă un colț de pâine de la gură și să le trimită acestora. Ar fi deschis și tolerant domnul Iohannis dacă și-ar vinde una dintre cele șase sau șapte case și ar dona banii primiți. Și așa, nu știu ce o face omul ăsta cu atâtea case, că urmași nu are.
Mare dreptate are Klaus Iohannis și când pomenește de fanatismul religios. Cum să primești imigranți musulmani? Doar sunt fanatici religioși. De ce să le ridici moschei?

Ar mai fi multe de zis pe această temă, fiindcă lista ar putea continua la nesfârșit, așa că aș vrea să închei, dar nu înainte de a mai adăuga ceva.

Românii ar trebui să fie atât de toleranți, încăt să accepte o unică excepție: să fie de acord cu faptul că președintele Iohannis se poate reîncarna. Iar dacă va putea face acest lucru, să se reîncarneze într-un băiețel adoptat de un cuplu gay și să fie singurul copil cu doi tătici din școală. De-abia atunci, domnul președinte Klaus Iohannis va putea cere deschidere și toleranță din partea celorlalți.

P.S.: Sper că nu v-am plictisit. Fiți și voi mai toleranți, ce naiba!

Eugen Dinu

eugen.dinu@anchetazilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.