Opinie: Faptele regretate de Clotilde Armand s-au prescris!

poza-editorial-eugen-dinu

În această săptămână, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au hotărât clasarea dosarului Bechtel, pe motivul că faptele s-au prescris.

Nu știu cum fac oamenii ăștia de prescriu faptele numai când în joc au fost milioane de euro. Totul a pornit în luna noiembrie a anului 2003, atunci când, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a fost împuternicită să înceapă negocierile pentru Autostrada Transilvania cu americanii de la Bechtel. Fac o paranteză să precizez că la acea vreme premier era Adrian Năstase, zis și „Bombonel”. Contractul le-a fost încredințat direct americanilor, iar prețul estimat per kilometru de autostradă a fost 5,4 milioane de euro.

După aproape 10 ani, la 30 mai 2013, perioadă în care Bechtel a făcut 52 de kilometri de autostradă, statul român a reziliat înțelegerea cu firma americană. Pentru 52 de kilometri de autostradă, americanii au încasat 1,1 miliarde de euro. Pentru banii ăștia, cred că „Doreii” noștri asfaltau întreaga țară. În urma rezilierii contractului, România a plătit penalități de 37,2 milioane de euro, preluând și datorii de peste 50 de milioane de euro, potrivit Digi 24.

Ce treabă a avut Clotilde Armand în toată povestea asta?

În anul 2013, la peste trei luni de la ruperea înțelegerii cu Bechtel, franțuzoaica a fost numită director al Elgis România, firmă care – prin contract cu CNADNR, din anul 2004 – a supervicat lucrările executate de compania americană. Supervizorii firmei franceze Elgis au continuat să analizeze ceea ce a făcut Bechtel încă 15 luni (aproximativ un an cu Armand pe post de director) de la rezilierea contractului.

Pentru această afacere, Elgis a primit peste 200 de milioane de lei, conform CNADNR. Practic, Clotilde a supt și ea ce mai era de supt din ugerul unei vaci care nu prea mai dădea lapte.

La începutul acestei veri, în prag de alegeri locale, când a candidat la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand spunea că regretă foarte mult contractul cu Bechtel și că ea a apărat doar interesele românilor.

Iată că Armand se poate lepăda de regrete, căci faptele s-au prescris. Acum că dosarul Bechtel a fost clasat, românii au uitat și că franțuzoaica le-a apărat, cândva, interesele.

Cât de nerecunoscători pot fi și românii ăștia!

Eugen Dinu

eugen.dinu@anchetazilei.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.