Episodul 1. Trădarea Regelui Mihai – Însemnările Mareşalului Antonescu: „Regele a păstrat o atitudine indiferentă la expunerea mea”

ancheta-zilei-insemnarile-agenda-carol-al-doilea

In ziua de 23 august 1944, Mareşalul Ion Antonescu, conducătorul României în acel moment, a fost chemat în audienţă de către Regele Mihai. Ajuns la Palatul Regal din Bucureşti, împreună cu ministrul de externe de la acea vreme, Mihai „Ică” Antonescu, Ion Antonescu este arestat la ordinul Regelui, după o discuţie în contradictoriu cu acesta, şi înlocuit din funcţie.

Fiind izolat împreună cu „Ică”, Mareşalul Antonescu găseşte o agendă a lui Carol al II-lea, acolo unde relatează cum a fost arestat – manuscris ce poate fi cercetat la Arhivele Naţionale ale României. Din scrisul fostului conducător al ţării se pot observa starea de spirit şi emoţiile trăite de Antonescu.

Iată un prim fragment din însemnările Mareşalului Ion Antonescu:

„Astăzi, 23 august 1944. Am venit în audienţă la Rege, la ora 15:30, pentru a-i face o expunere asupra situaţiei frontului şi a acţiunii întreprinse pentru a scoate Ţara din greul impas în care se găseşte.

Timp de aproape două ceasuri, Regele a ascultat expunerea, păstrând la obiecţiuni o atitudine total rezervată, aproape indiferentă la expunerea mea. A asistat la audienţă Dl. Mihai Antonescu.

I-am arătat Regelui că de aproape 2 ani Dl. Mihai Antonescu a căutat să obţină de la anglo-americani asigurări pentru viitorul Ţării şi i-am afirmat şi cu această ocazie că, dacă aş fi găsit înţelegere şi aş fi putut găsi înţelegere pentru asigurarea vieţii, libertăţilor şi continuităţii istorice a acestui nenorocit popor nu aş fi ezitat să ies din război, nu acum, ci chiar de la începutul conflictului mondial, când Germania era tare.”

Un nou fragment din însemnările Mareşalului Antonescu va fi postat mâine, doar pe AnchetaZilei.ro.

Eugen Dinu

eugen.dinu@anchetazilei.ro

ancheta-zilei-insemnarile-lui-ion-antonescuancheta-zilei-insemnari-antonescuagenda-carol-II insemnari-ion-antonescu ion-antonescu-tradare-regele-mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.