(VIDEO) Tupeu de BOSTAN! La doar 27 de ani, ministrul tehnocrat al Comunicaţiilor era expert guvernamental în Consiliul „invizibil” al Reformei din Guvernul Ciorbea!

Sursa foto: bzi.ro
Sursa foto: bzi.ro

Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale, a declarat marţi că gratuitatea în sistemul educaţional este o reminiscenţă a comunismului. O afirmaţie incredibilă dată de un om care, la opt ani după căderea regimului Ceauşescu, la doar 27 de ani, era numit expert guvernamental în Ministerul Reformei, în Guvernul Victor Ciorbea.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Guvernului României, în anul 1994, proaspătul licenţiat în matematică – specializarea informatică – al Universităţii Bucureşti era angajat ca documentarist în Senatul României. Având în vedere că Marius Bostan este născut în 1970, primul contact oficial cu politica l-a avut la doar 24 de ani.

Trei ani mai târziu, Bostan era cooptat în Consiliul pentru Reformă al Guvernului României, ca expert guvernamental. În mod paradoxal, chiar dacă era condus de un ministru, acest cabinet nu purta numele de minister, ci de consiliu. Hilar, nu-i aşa? Dar să vedem ce spunea, la 3 decembrie 1997, Ilie Şerbănescu, din poziţia de proaspăt ministru al Reformei, în emisiunea lui Marius Tucă: „Repet! Este vorba de un consiliu, nu este vorba, propriu-zis, de un minister”.

În replică, Tucă i-a zis că ocupă funcţia de ministru al Reformei, iar Şerbănescu a răspuns afirmativ. Practic, Ilie Şerbănescu era ministrul Reformei într-un consiliu lipsit de transparenţă, despre care nu se cunoştea mai nimic. Ei bine, din această structură guvernamentală făcea parte tânărul expert Marius Bostan (vezi video).

De-a lungul timpului, Bostan a ocupat funcţia de director general în diverse structuri ale Guvernului României, dar şi de membru al Consiliului de Administraţie al unor societăţi precum Poşta Română, Aversa, Romtelecom sau Telekom România.

Poate un indiciu despre ascensiunea sa fulminantă de după Revoluţie ni-l dă ultima şcoală absolvită de domnul ministru al Comunicaţiilor. În anul 2012, acesta a încheiat cursurile Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, specializându-se în acest domeniu.

Apropo, guvernul tehnocrat nu trebuia să fie alcătuit din specialişti care nu au şi nu au avut contact cu partidele politice?

Dar să vedem care a fost declaraţia lui Bostan, cea care a detonat acest articol.

„Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă, la ghişeu, calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja, foarte mult, că s-ar opri curentul la ora 12:00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi, dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis.

La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Nu ar mai veni cu cereri care sunt de neimplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul ‘să se dea’. Nu avem în partea cealaltă ‘de unde’. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, a spus Bostan, conform Agerpres.

Cum să nu vrea domnul ministru un sistem de învăţământ plătit? I-aţi citit Declaraţia de avere (vezi aici!)? Deţine două case în Bucureşti – una de 356,85 mp, cu un teren aferent de 320 mp (n.r. – imobilul şi terenul au fost adjudecate la licitaţie) şi alta de 46,09 mp, cu un teren de 97,5 mp -, un apartament de 94,95 mp, peste 21 de hectare de pământ agricol, un autoturism Lexus RX-400h, conturi bancare în valoare de peste 500.000 de euro şi active la societăţi ca Romgaz S.A., Nuclearelectrica S.A., SIF Moldova, SIF Transilvania etc.

marius-bostan-declaratie-de-avere

Anual, Marius Bostan Raul câştigă în jur de 70.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei sunt proveniţi din salariul de ministru al Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale.

marius-bostan-declaratie-de-avere

Într-un articol din luna noiembrie a anului 2015, site-ul România Curată a prezentat aşa-numita „reţetă a succesului” a ministrului tehnocrat. Proaspăt desemnatul ministru al Societății Informaționale, Raul Marius Bostan, are o veche relaţie de afaceri cu statul, prin intermediul firmelor la care e acţionar. Astfel, firma VMB Partners SA, unde Bostan deține pachetul principal de acțiuni, de 45%, și unde a fost asociat cu Viorel Udma, soțul fiicei lui Marko Bela, în perioada 2006-2008.

Pentru a citi întregul articol, click aici.

Eugen Dinu
eugen.dinu@anchetazilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.