AnchetaZilei.ro cere scoaterea în afara legii a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania! PPMT promovează ideile unui apropiat de-al lui Horthy

ppmt-in-afara-legii

Site-ul AnchetaZilei.ro le solicită autorităţilor române să scoată în afara legii Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), a doua formaţiune politică ungară din România, după UDMR. Această facţiune afirmă că activează după gândirea unor oameni politici maghiari din perioada interbelică, printre aceştia numărându-se şi Bethlen Istvan, prim-ministru al Ungariei în regimul dictatorial al lui Miklos Horthy.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania este o formaţiune de dreapta care se ghidează după principii creştin-conservative şi autonomiste. Partidul îşi modelează ideologia politică în sânul familiei partidelor europene de centru-dreapta, considerându-şi drept predecesor Partidul Naţional Maghiar, o formaţiune care a activat în perioada interbelică.

Se bazează pe tradiţiile conservative şi liberale ale politicii maghiarimii prezente în gândirea politică a unor personalităţi cum ar fi Kemeny Zsigmond, Deak Ferenc, Tisza Istvan şi Bethlen Istvan, dar şi Jakabffy Elemer şi Kos Karoly”, se arată pe site-ul oficial al PPMT.

Conform legislaţiei în vigoare, această formaţiune politică încalcă principiile Constituţiei României şi ar trebui dizolvată.

„Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei”, se precizează în art. 8 alin. (2) din Constituţia României.

Un candidat PPMT a fost amendat la Miercurea Ciuc, pentru arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc

Toke Ervin, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania la Primăria oraşului Miercurea Ciuc, a încercat să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc pe un catarg în centrul oraşului, însă a fost împiedicat de către oamenii legii. Aceştia din urmă l-au şi amendat pe politicianul de etnie maghiară, potrivit stiripesurse.ro.

Incidentul a avut loc la începutul lunii iunie, cu două zile înaintea scrutinului pentru Primăria Miercurea Ciuc. Ervin s-a clasat pe locul secund în cursa pentru obţinerea fotoliului de primar, cu 11,03%, fiind devansat de către Robert Kalman, candidatul UDMR, care se află la al patrulea mandat ca primar al oraşului din judeţul Harghita.

De ani de zile, PPMT încearcă să destabilizeze statul român

În anul 2013, ZIUAnews scria pe larg despre acţiunile subversive ale preşedintelui de la acea vreme al PPMT, Toro T. Tibor. Printre persoanele implicate în acţiunile lui Tibor se număra şi lectorul universitar din acel moment al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Bakk Miklos – în prezent lector universitar al Universităţii Sapientia oraşul menţionat anterior.

„Federalismul trebuie să-l înţelegem. Tipul clasic de federalism a dispărut. Nu ne referim la modelul american sau german, ci la un model mai variat, care, în ideea noastră, va intra într-o discuţie în deceniile următoare. Este o transformare mai amplă a statului european, care caută noi structuri pentru a se acomoda epocii globalismului. Considerăm că acest lucru merită să fie discutat şi în privinţa României.

Nu trebuie să existe subiecte tabu, unde se întâlneşte discuţia aceasta cu regionalizarea României cu chestiunea minorităţii maghiare. În primul rând, este vorba de proiectul privind autonomia secuiască, dar şi alte proiecte de regionalizare care formulează o idee de regionalizare a României, care nu pleacă de la considerente economice, ci şi de la considerente istorice şi culturale”, declara Miklos în 2013, conform sursei citate.

Citeşte întregul material aici!

Cine au fost Miklos Horthy şi Istvan Bethlen?

Miklos Horthy a fost militar de profesie, amiral şi conducător al Ungariei în perioada interbelică şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1920-1944). Horthy a fost un aliat de încredere pentru Adolf Hitler şi a fost recompensat de către acesta din urmă, prin Dictatul de la Viena, încheiat la 30 august 1940, cu o parte din Transilvania de Nord. Învinşi în Primul Război Mondial, ungurii s-au năpustit furioşi în perioada care a urmat către proaspetele teritorii dobândite, ucigând sute de români nevinovaţi, de la copii şi până la femei însărcinate, de la primari pâna la preoţi ş.a.m.d. Când a conştientizat că Germania va pierde Al Doilea Război Mondial, în octombrie 1944, Horthy a fost anunţat că se va retrage din „Axă” şi că va preda Ungaria Aliaţilor. Drept urmare, acesta a fost arestat de către nemţi. La finalul războiului, Miklos Horthy a intrat în custodia armatei americane. A fost martor în procesul de la Nurenberg, din 1948, acolo unde au fost judecaţi criminalii nazişti de război şi a murit în exil, la Estoril (Portugalia), în 1957, la 88 de ani.

Potrivit Wikipedia, Istvan Bethlen a fost prim-ministrul Ungariei între anii 1921-1931, perioadă condusă de Horthy. Bethlen a fost unul dintre artizanii care a apropiat statul maghiar de Italia fascistă a lui Benito Mussolini. În tot acest timp, prin politica dusă cu oficialii externi, Istvan Bethlen a încercat să obţină pentru Ungaria redobândirea teritoriilor pierdute în favoarea României, prin Tratatul de la Trianon. Şi-a dat demisia din funcţia de premier, după ce Horthy s-a apropiat de Germania nazistă.

Eugen Dinu
eugen.dinu@anchetazilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.